Ultimatum, koji je penzionisani pukovnik Petar Janjić Trombolon postavio Vladi Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću da zaštiti hrvatske nacionalne interese u Piranskom zalivu istekao je u 16.00 sati, nakon čega je Tromblon objavio pismo u kome najavljuje da će organizovati akciju "Regata za razum - Piranski zaliv".


Regata će biti održana 3. februara u 10.00 sati u Umagu, a kako je Tromblon rekao organizovana je jer nije postignut konačan međudržavni bilateralni sporazum oko granica, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ: Tromblon dao Plenkoviću 72 sata da reši problem sa Slovenijom

"Kao hrvatski branitelj i građanin Hrvatske koji već dugo vremena prati nerazumnu komunikaciju i neodgovorno diplomatsko i međudržavno ponašanje obe vlade, pokrenuo sam akciju kojom želim da ubrzam rešavanje tog graničnog problema", naveo je Tromblon.

Kako je rekao, to će biti mirna akcija i apelovao na slovenačku policiju da učesnike ne ometa u odavanju počasti i pijeteta poginulim hrvatskim braniteljima.

"Narušavanjem teritorijalnog integriteta Hrvatske nedozvoljenim ulaskom u hrvatsko more te nasrtajem i provokacijom snosiće odgovornost za sva neželjena i neplanirana događanja", rekao je Tromblon.

KO JE TROMBLON KOJI JE DAO ULTIMATUM PLENOVIĆU

Petar Janjić Tromblon, koji je postavio ultimatum vladi i premijeru Andreju Plenkoviću da zaštiti interese Hrvatske u Piranskom zalivu, je predsednik "Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata", Vukovarčanin i veliki protivnik Srba, koje redom naziva četnicima, i ćirilice.

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici je proveo devet meseci, a penzionisan je 1993. u činu pukovnika Hrvatske Vojske.

Hrvatski mediji podsećaju da je objavio knjigu "Žedni krvi gladni izdaje" 2004. godine i u njoj detaljno opisao svoj ratni put i istovremeno oštro napao i optužio za izdaju tadašnji državni vrh Hrvatske odnosno predsednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra odbrane Gojka Šuška.

Njegovo ime se nalazi u Izveštaju o kršenju međunarodnih i humanitarnih prava koji je 1992. napisala tadašnje vlada SRJ na traženje Saveta bezbednosti UN, gde stoji da su on i vukovarski branitelj Tihomir Purda počinili ratni zločin 5. novembra 1991.

Tada su u Borovu naselju branitelji Purda, Petar Janjić - Tromblon i Danko Maslov pucali na grupu ranjenika i vojnika JNA.

Ubijena su dvojica vojnika, a ranjen je desetar Boban Gačić, koji je kasnije podlegao.

Srpsko tužilaštvo, navodi se, je navodno odustalo od progona.

U januaru 2013. Tromblonovo udruženje je organizovalo protest pod nazivom ''Vukovar neće biti
BYKOBAP'', gde je rekao:

" Ovo je grad u kojem je ćirilica počinila ekocid, kulturocid i genocid; stravične zločine i pljačke, uništenje privrede i umalo dovela nas Vukovarce do totalnog istrebljenja. U ovom gradu živote je izgubilo 5.500 stanovnika, traga se za 400 ljudi, počinjena su zverstva i silovanja. Za sve to ćirilica nikada nije odgovarala, nije kažnjena ni presuđena".

Rekao je i da "četnici slobodno hodaju Vukovarom. - Četnici su abolirani, rade u našoj policiji, državnim institucijama, opstruiraju naše zakone i procese, slave svoj Božić sa kokardama na glavi, tri prsta u zraku i zastavom na kojoj na ćirilici piše da je Vukovar srpski grad, oskvrnjuju naše spomenike braniteljima. I sada tu ćirilicu naša vlast hoće nagraditi postavljanjem na naše trgove, spomenike, ulice".

"E pa neće moći. Recimo ''ne'' ćirilici" , rekao je Janjić i zatražio sancionisanje onih koje ističu četnička obeležja.


PETERLE: EU DA PRIMORA HRVATSKU NA POŠTOVANjE ZAKONA

Bivši slovenački premijer Alojz Peterle, trenutno poslanik u Evropskom parlamentu, pozvao je institucije Evropske unije da pronađu način da primoraju Hrvatsku na poštovanje zakona EU u vezi s primenom arbitražne odluke, upozorivši ih da je u suprotnom opet moguće "otvaranje Pandorine kutije na Balkanu".

"U slučaju da Evropska komisija ne zauzme jasan stav sada, moguće je da će se suočiti s ponovnim otvaranjem Pandorine kutije na Balkanu, koja će sasvim sigurno uticati na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana", upozorava on, ističući da samo poštovanje zakona može obezbediti mir.

Peterle je to poručio u pismu koje je danas uputio predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru i predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, prenosi Index.hr.

"Šest meseci nakon obavezujuće arbitražne presude, odluka suda još nije sprovedena. Ovo stvara veliku zabrinutost, ne samo u Sloveniji. Umesto poštovanja međunarodnih zakona, svedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma", navodi on u pismu.

Peterle, inače bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, ukazuje da Hrvatska ima nerešene granične sporove s više suseda, i podseća da je, nakon što je sporazum postignut, on spominjan kao primer rešavanja susedskih sporova među evropskim političarima i pravnim ekspertima.

U pismu upozorava da se pojavila politička volja koja ignoriše zakone i preti međunarodnom miru, naročito u odnosu na pretnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju, i izražava sumnju da građanski pritisak može da zameni ono što su državne institucije dužne učiniti.

"Uz to, ovo nije pitanje samo granice između Slovenije i Hrvatske nego je reč o Šengenskoj granici. Ako iz ovog poslednjeg nije jasno, mi je ne možemo braniti", zaključio je Peterle.