Povodom zatvaranja ušća Ade Bojane u Crnoj Gori zbog slabog dotoka vode hidrološki ekspert Mihailo Burić rekao je da je poduhvat regulacije desnog kanala Bojane ozbiljna stvar koju treba temeljiti na rešenjima struke i nauke, a ne usputnim potezima, prenosi RTCG.

Prema njegovim rečima, cela igra prirodnih uslova voda, erozije, akumulacije, neotektonike kao i, kako je rekao, nama nepoznat režim rada hidroelektrana u Albaniji kroz koju protiče reka Drim koja se uliva u Bojanu, dovela je do stanja u kojem najviše vidljivu ulogu imaju nanosi šljunka i peska, prenosi RTCG.

Burić je rekao da je vodoprivreda u Crnoj Gori zanemarane, iako je, kako je naveo, potencijalno najbogatija i najznacajnija naša grana.

On je objasnio da će samo ozbiljna studija, projekat regulacije i usmerenja vode u desni kanal (račvu) dati odgovor na nastalo stanje.

"Poduhvat regulacije zapadnog kanala mora biti smislen, kontrolisan i strucan, pa stoga i projektovan da bi bio prihvatljiv. Ne sporim da to može i ofrlje, ali ja tako ne bih radio, jer mogu nastati nepredviđeni problemi", upozorio je Burić, prenosi RTCG.

Slabiji dotok vode iz Drima, vremenske neprilike i nebriga države katastrofalno su se reflektovali na širinu i dubinu ušća, što može imati kobne posledice po ceo ekosistem, prenele su podgoričke "Vijesti".

Brojni apeli ribara i ekologa da se u rešavanje problema hitno uključe nadležne opštinske i državne strukture, nisu urodili plodom, navode "Vijesti".