SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA

Krivični sud u Skoplju nije prihvatio zahtev Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Makedonije Katice Janeve za primenu mere pritvora pet lica po optužnici u predmetima „Tvrđava“ i „Target“, kojima su obuhvaćeni i bivši direktor Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) Sašo Mijalkov kao i nekadašnji načelnik Pete Uprave MUP-a Goran Grujovski.

Odluka suda je da zahtev SJO nije osnovan, ali da se u merama opreza njima oduzimaju putne isprave uz obavezu redovnog nedeljnog javljanja sudu. Iste mere su izrečene za još četiri osumnjičene osobe iz pomenutih predmeta.

„Tvrđava“ i „Target“ su ključni predmeti rada SJO u istraživanju odgovornosti najviših državnih funkcionera Makedonije iz redova VMRO-DPMNE lidera i bivšeg premijera Nikole Gruevskog umešanih u mega aferu četvorogodišnjeg masovnog prisluškivanja (od 2008. do 2015.) više od 20.000 građana ove zemlje. Istragom je obuhvaćeno i namensko uništavanje opreme za prisluškivanje u cilju skrivanja dokaza kriminala.

Za najviše krivičnih dela se tereti Grujovski - za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i falsifikovanje službene isprave. On je prvooptuženi i u predmetu „Tvrđava 2“ gde se sa još šest zaposlenih u UBK tereti za uništavanje dokumentacije povezane sa tajnim neovlašćenim prisluškivanjem. U tom predmetu optužena je i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska - za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Optužnica SJO podignuta protiv Mijalkova, bliskog rođaka Nikole Grueskog, i još devet lica koji se terete za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i primanja nagrada za protivzakonito uticanje.

Janeva je u zakonskom roku, podigla optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja i korupciju protiv više od 100 osoba, među kojima su i Gruevski i njegovi najbliži saradnici iz vrha stranke i članovi bivše vlade u Skoplju.

Sudeje Krivičnog suda u Skoplju su do sada odredile mere opreza sa oduzimanjem pasoša za 36 osoba, među kojima su i dva bivša ministra vlade Gruevskog.

„BOMBE“ SRUŠILE GRUEVSKOG

Obelodanjivanje skandala sa nezakonitim prisluškivanjem koje je javnosti izneo lider sada vladajućeg SDSM-a i aktuelni premijer Zoran Zaev, takozvanim „političkim bombama“, projektom „Istina o Makedoniji“, izazvala je veliku krizu u zemlji dovela do vanrednih parlamentarnih izbora i rušenja vlade Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE posle decenije neprikosnovene vladavine.