TIVAT - Dileme više nema: obale Boke Kotorske spajaće most, a ne tunel.

Ovo je minulog vikenda saopštio ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore Osman Nurković, naglasivši da će realizacija "projekta stoleća" početi tokom naredne godine. Ideja o gradnji tunela pod morem je odbačena, jer je njena realizacija mnogo skuplja, a postoje i drugi ograničavajući faktori za podzemno povezivanje hercegnovske i tivatske opštine.

Nurković je kazao da postoji veliko interesovanje investitora za gradnju mosta, koji skraćuje put oko Boke za tridesetak kilometara, jer se radi o objektu koji brzo vraća uloženi novac. Sadašnji proračuni stručnjaka kažu da će most sa zaobilaznicom oko Tivta koštati oko 140 miliona evra. Projekat je već urađen i slede neke manje dorade. Investitor će biti poznat nakon završetka međunarodnog tendera koji će biti raspisan.

Most koji će spojiti obale koje sada povezuju trajekti, biće dugačak oko 1.000 metara, visok 65 metara i imaće četiri kolovozne trake. Njegovom izgradnjom biće eliminisano "usko grlo" koje predstavlja saobraćaj trajektima, naročito u vreme glavne sezone, kada se u kilometarskim kolonama satima čeka za prelaz s jedne na drugu obalu između Lepetana i Kamenara. S druge strane ispod mosta će nesmetano ulaziti u kotorski zaliv i najveći prekookeanski brodovi.

Ideja o gradnji mosta prilično je stara, a o tom projektu se intenzivno priča u poslednjih 60 godina.

ČUVAR KOTORA

VERIGE su najuži deo (moreuz) od 250 metara, Bokokotorskog zaliva i nalaze se na spoju Tivatskog sa Risanskim i Kotorskim zalivom, između rtova Đinović i Đurić, brda Sveti Ilija. Naziv Verige je dobio iz vremena vladavine kralja Lajoša, koji je 1381. godine moreuz zaprečio lancima (verige-sindžir, lanac) kako bi onemogućio prodor venecijanskim galijama u Kotorski zaliv i napad na Kotor. Ovaj grad je bio pod mađarskim protektoratom. Sa obe strane zaliva, na rtu Đinović i Đurić, još uvek postoje ostaci zidina, kula-stražara.