POSLE oduzimanja dronova kojima su klanovi izviđali položaje protivnika, hapšenja policajaca koji su bili u njihovim štabovima, uklanjanja kamera kojima su kontrolisali Kotor, da bi one bile ponovo vraćene, u petak je Specijalno državno tužilaštvo, za "Novosti", saopštilo da ima formiran predmet koji se odnosi na navodno podzemno skrovište takozvanog kavačkog klana.

- Postupak je u fazi istrage i nosi oznaku tajnosti, zbog čega ne mogu biti saopštene detaljnije informacije - bio je odgovor SDT na video-zapis objavljen u crnogorskim medijima. Na njemu se vidi da je u blizini kuće Kotoranina Radoja Zvicera, koji slovi za jednog od vođa "kavačkog klana", otkriveno kamuflirano sklonište. To je jedan od štekova osumnjičenih za najteža krivična dela koji se nalaze u bekstvu posle nekoliko akcija policije. Većinu njih su "otkucali" policijski funkcioneri iz Kotora.

Reč je, kako se tvrdi ali i vidi na filmu, o objektu koji je zamaskiran lažnim šahtom, prekriven travom i lišćem, koji je navodno služio kao kanalizacioni otvor.

Na filmu o podzemnom skrovištu vide se ćebad, jakna i druge stvari, što je dokaz da policija nije uspela da dođe do ovog objekta bez obzira na silne dosadašnje pretrese skrovišta "kavčana". Oni su, prema policijskim evidencijama, uspeli da likvidiraju veliki broj svojih suparnika iz "škaljarskog klana", čiji je jedan od vođa Jovan Vukotić. On je nedavno optužio crnogorsku policiju tvrdeći da neki njeni pripadnici krče put kriminalcima, odnosno da jedan od pomoćnika direktora Uprave policije prima mesečnu apanažu od jednog kriminalnog klana.

Prema filmu, čija će autentičnost biti proverena, radi se o skrovištu dubokom 15 metara, se stepenicama i podzemnim hodnicima. Da je često korišćeno, vidi sa po nizu detalja, poput metalnih stepenica čiji su rukohvati bili gotovo besprekorno čisti.


STREPI MIRNI SVET

TVRDNjA direktora Uprave policije Srbije Vladimira Rebića da je crnogorski klan najopasniji i najjači u regionu, na najbolji način odslikava situaciju sa čim se bori pošteni deo crnogorske policije i tužilaštva, ali i od čega strepi mirni svet u Crnoj Gori, u kojoj su sukobi dva najopasnija klana, "škaljarskog" i "kavačkog", postali svakodnevica u kojoj ginu i nevini, kao nedavno u Budvi i Kotoru.

SAOPŠTENjE POLICIJE

Službenici Uprave policije MUP detaljno su pregledali prostoriju koja je prikazana na video-snimku, ali se ona ne nalazi na lokaciji koja je navedena u medijima. Reč je o podzemnoj prostoriji u starom napuštenom objektu i odgovara onom na snimku. Prostorija je pregledana i nisu pronađeni oružje ili drugi nedozvoljeni predmeti koji upućuju na izvršenje krivičnog dela.