Nikšić - Legendarni pesnik, novinar, boem Vitomir Vito Nikolić, koji se pre 22 godine preselio u večnost, vraća se u svoj Nikšić, ovog puta kroz stihove i prijatelje koji ga ne daju zaboravu. Stanuje Vito na fasadama nikšićkih višespratnica, ali i udžerica na kojima nečija vešta ruka iscrtava grafite sa njegovim likom. Ne mogu ga izbrisati nikšićke kiše, a ni vetrovi i snegovi. Upravo danas u Vitovom gradu počinje manifestacija posvećena njemu i njegovom delu koja će trajati do 10. maja, zahvaljujući NVO Cehra - Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava i Fondacija Stanislav - Ćano Koprivica.

Maksim Vujačić, glavni i odgovorni urednik programa, kaže da će manifestaciju otvoriti ministar kulture Pavle Goranović, nakon čega će učešće uzeti profesori Ratko Božović, Nikola Koprivica i Vitova kćerka Danica Nikolić.

- Programom je predviđeno da prve večeri bude prikazan dugometražni dokumentarni film o životu i delu Vita Nikolića “U trag zaboravu”, autorke Maje Janjušević i biće održan muzički program za koji će biti zaduženi Slobodan Bobo Bogdanović i Bojana Marković. Naredni dan rezervisan je za razgovore na Filozofskom fakultetu na temu Vito i Banjo - boemsko i poetsko drugovanje, kako bi se oživelo sećanje i na tragično preminulog legendarnog profesora i boema Branka Šaranovića - kaže Vujačić.

Istog dana u večernjim satima u KUD “Zahumlje” biće promovisan zbornik “U tragu zaboravu”, koji je priredio Maksim Vujačić, a u kom je zaokruženo kompletno viđenje Vitovog života i dela. Održaće se i poetsko- -muzičko veče simboličnog naslovom “Nedjelja u gradu N”, po naslovu jedne od Vitovih pesama posvećenih Nikšiću, koje će se održati u Muzičkoj školi. Književno veče biće organizovano u Pivari “Trebjesa”, gde je Vito jedno vreme radio i bio prvi urednik razglasne stanice, koju je on nazvao Radio Trebjesa!


ŽIVOT U KAFANAMA I ČITANKAMA

Prve zbirke pesama “Drumovanja” i “Sunce, hladno mi je” Vito je štampao o svom trošku, pa iako skromno opremljene, one su bile veoma čitane. Najčešće su ih kupovali njegovi prijatelji sa kojima je delio boemski život. Vito je često dolazio u sukob sa vlastima, pa je zbog “brzog jezika” često provodio dane i noći po hladnim policijskim “betonjerkama”. Pamte stariji Nikšićani njegove poetske večeri u kafanama, a deca pesme koje su se našle u njihovim čitankama.