PODGORICA - Tri vredna odličja, "Zlatno pero Rusije", počasni Orden heroja rada i laureat medalje "Car-Riba", koju dodeljuje Međunarodni kulturni centar i izdavačka kuća "Krasnojarsko Vaskrsenje" za zasluge u oblasti zbližavanja kultura, umetnosti i novinarskog stvaralaštva naroda Rusije i zapadnog Balkana, uručeni su Novici Đuriću, predsedniku Udruženja književnika Crne Gore. Da do ovih priznanja nije bilo lako doći, govori podatak da se Đurićevo bogato i vredno poetsko i prozno stvaralaštvo našlo ispred svih 25.000 konkurenata iz 75 zemalja!

Ambasada Rusije u Podgorici bila je centralno mesto ove svetkovine, koju su uveličali brojni Đurićevi prijatelji i kolege po peru. Uz prigodne besede priznanja su uručili predstavnik ambasade Aleksandar Kuševoj i mr Sergej Ščeglov, književnik i književni kritičar iz Rusije. Ono što je u zasenak bacilo Đurićeve konkurente su teme iz sveta pravoslavlja i duhovnog buđenja pravoslavnog čoveka, a to je "na noge" podiglo žiri u Moskvi.

- Kada sam se pre dvadesetak godina opraštao od jednog divnog pesnika, s kojim smo drugovali moj prijatelj, kolega pisac Dubak i ja, priđe mi jedna starica i reče: "Sine, zlatilo ti se pero. Ljudski si govorio!" I eto, pero se pozlati i zasja u zemlji koja je dala velikane svetske literature Dostojevskog, Puškina, Gorkog, Majakovskog, Jesenjina, Ahmatovu i neraskidive spisateljske kolone sve do današnjih dana - istakao je Đurić u obraćanju nakon dodele priznanja.

NIKOG IZ DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Događaju nije prisustvovao niko iz državnih institucija.

- Ministar kulture Pavle Goranović koji je, inače, pisac, ćuti kao zaliven, iako su mu poslali saopštenje iz Moskve, ali se ne oglašava! To je slika današnje Crne Gore, zemlje "svih građana" i "jednakih šansi" - izjavio je Đurić.