NIKŠIĆ - Tenzije među građanima zbog odluke opštinske vlasti da letnjikovac kralja Nikole Prvog Petrovića ustupi na korišćenje kanonski nepriznatoj CPC, spušta starešina Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog, sveštenik Miodrag Todorović. On poziva sve pravoslavne odbornike u lokalnom parlamentu da dođu u ovaj sveti hram.

- I da u miru i radosti proslavimo Hristovo rođenje, da vitlejemska svetlost obasja grad Nikšić, sve Nikšićane, čitavu Crnu Goru i svu vaseljenu! Sigurno da ni mi, a ni naši preci nisu imali lepšeg, ljudskijeg i čestitijeg pozdrava od ovog božićnog: Mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi, ističe otac Miodrag. - Pojava NVO “CPC” je uznemirila duhove u zemlji. Iskonska pravoslavna crkva Hristova u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska, ukazala je da naziv te NVO nije dobar i ne odražava suštinu onoga što se radi. Upravo su to autoritetom pokazali vaseljenski patrijarh Vartolomej i tadašnji ruski patrijarh Aleksij Drugi, kada su u Podgorici osveštavali Saborni hram Hristovog vaskresenja i ponovili da se u Crnoj Gori zna koja je jedina pravoslavna crkva, a ko je sebe tako nazvao, a nema taj sadržaj.

Todorović podseća da su još od vremena vladike Vasilija Petrovića, crnogorski mitropoliti bili pomoćnici pećkih patrijarha. Takvi su vladika Sava Petrović, vladika Arsenije Plamenac, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Drugi Petrović, Gavrilo Dožić i svi do današnjeg mitropolita Amfilohija.

- To su priznavali knjaz Danilo i kralj Nikola i čitavo vaseljensko pravoslavlje. Zašto su onda odbornici vladajuće većine u nikšićkom parlamentu doneli ovakvu odluku? Za mene je nepoznanica misija te NVO u Nikšiću i Crnoj Gori uopšte. Pošto je svaki čovek neprocenjivo i neponovljivo bogatstvo, a njegova duša najskupoceniji dar Božiji, u ovim pretprazničkim danima treba da se na to usredsredimo i očistimo srca od svake laži i pakosti i potrudimo da Hristovo rođenje dočekamo u božjem miru i čiste savesti. Divni praznici tokom decembra, Sveti Nikolaj, Detinjci, Materice, Oci, nose duh sabornosti i svetinje života - zaključio je sveštenik Todorović.

LETNjIKOVAC NIJE ZA VERSKE SVRHE!

OBJEKAT od 116, a sa zemljištem i više od 1.000 kvadrata, izgrađen je 1878. Zavod za zaštitu spomenika kulture ga je 1964. upisao u Registar nepokretnih spomenika kulture. Država decenijama nije vodila računa, pa je postao zapuštena ruina na placu, čiji deo se prodaje sa imovinom Rudnika boksita.

Vladajuća DPS - SDP koalicija korišćenje letnjikovca je odobrila bez ikakve nadoknade. Neverovatno je da se u predlogu odluke o ustupanju, u članu dva, precizira da objekat “ne bi smeo biti korišćen za propagandu i u verske svrhe”!