PODGORICA - Na izborima za predsednika Socijalističke narodne partije pobedili su centri moći izvan partije, ocenio je Aleksa Bečić koji je bio jedan od kandidata za tu funkciju. Bečić je poručio da su pojedinci vodili kampanju protiv njega.

Na unutarpartijskim izborima, koji su održani u nedelju na kongresu partije u Beranama, Srđan Milić je glasovima 273, od ukupno 494 delegata, po treći put izabran za predsednika SNP-a. Bečić je osvojio 141 glas, dok je za Aleksandra Damjanovića glasalo 80 delgata na kongresu. Bečić je, kako prenose podgorički mediji, nakon što su objavljeni rezultati ponovio stavove protivkandidata kad je u pitanju jedinstvo partije, napominjući da ga neće dovesti u pitanje, ali je optužio pojedine članove da su protiv njega vodili, kako je kazao, prljavu kampanju.

- Ovo je prvi i poslednji put, i to obećavam građanima Crne Gore, da budem pobeđen uz pomoć centara moći koji su izvan SNP-a. Založiću se da ubuduće svi članovi SNP-a direktno na neposrednim izborima biraju predsednika partije. Jer, rekao sam i ponovio nekoliko puta da cilj kongresa treba da bude da odrazi volju svih članova i simpatizera SNP-a širom Crne Gore - naglasio je Bečić.

On je kazao da ne bi prihvatio bilo kakvu partijsku funkciju koju bi mu, eventualno, ponudio Milić. - U politici nisam zbog ličnog interesa i privilegija, već zbog naroda i želje da iskreno menjam stvari u interesu građana i generacija koje dolaze - objasnio je Bečić i najavio da će se odmah staviti na raspolaganje članstvu iz Herceg Novog i da će svu svoju snagu usmeriti da SNP u tom gradu ostvari što bolji rezultat na predstojećim lokalnim izborima. - Zadovoljan sam poverenjem koje imam među građanima, simpatizerima i članovima SNP-a i time što nemam niti obavezu, niti rezervu prema nijednom pojedincu, jer sve što radim radim čisto, dosledno i u interesu partije i građana Crne Gore.

Milić je, sa druge strane, izjavio da na kongresu partije nije bilo pobednika, već samo onih koji su dobili veći broj glasova. Novi-stari predsednik SNP-a će, međutim, morati da se suoči sa snažnim kontrastrujama koje su podržale Bečića i Aleksandra Damjanovića. U sedmočlanom poslaničkom klubu, Milić ima podršku dvoje poslanika, Snežane Jonice i Radosava Nišavića, Bečića su podržali Velizar Kaluđerović i Neven Gošović, dok su uz Damjanovića stale kolege poslanici Obrad Gojković i Danko Šarančić.

Koliko je SNP zaista ostao kompaktan posle ovih unutarpartijskih izbora, pokazaće, između ostalog, i naredni Milićevi potezi. Ukoliko trostruki predsednik partije sada pokrene pitanje rotacije u poslaničkom klubu, gde bi oponente zamenio "svojim" ljudima, mogli bi se očekivati i veći potresi u ovoj partiji koja je pod Milićevim vođstvom zabeležila najveći pad podrške na proteklim parlamentarnim izborima na kojima je poslanički klub nekada najjače opozicione partije sveden na sedam poslanika.

Milić je posle izbora izjavio da "bez jakog SNP-a nema jake Crne Gore".