SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas se verbalno obračunao s dvojicom američkih diplomata koji su prethodnog dana optužili političare u BiH da su nesposobi da pomognu svom narodu u suočavanju s posledicama poplava.

"Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan", napisao je Lagumdžija na svom blogu odgovarajući na optužbe američkog vojnog atašea u BiH pukovnika Skota Milera i šefa kancelarije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Dejvida Barta, prenela je agencija Hina.

Miler i Bart su u četvrtak na svom blogu objavili da su se lično uverili u nesposobnost vlasti u BiH, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana.

"Međunarodne institucije su vlastima BiH obezbedile više od pola milijarde evra pomoći za oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština. Četiri je meseca prošlo od prvih poplava, a bosanskohercegovački političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak", navele su američke diplomate.

Bart i Miler su, u tekstu "Nečuveno", istakli da su lideri u BiH brzo iskoristili međunarodnu pomoć da "napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu" koje su nastale kao rezultat njihove politike i da je vrlo malo sredstava otišlo za pomoć poplavljenima.

Tvrdnje da su neke donacije preusmerene za krpljenje budžetskih rupa su "paušalne", istakao je Lagumdžija.

Do danas, ni najmanji deo od 500 miliona evra donacija namenjenih obnovi poplavljenih područja nije završio na nekom od računa u BiH jer ih jedino donatori izdvajaju za projekte, a koje opet sprovode i nadziru međunarodne organizacije, istakao je šef diplomatije BiH.

"Zaista bih voleo da svi koji to znaju, pa tako i Bart i Miler, upoznaju BiH javnost o informaciji na čiji je račun tačno uplaćeno 500 miliona evra i gde su otišla sredstva koja pominju u svom saopštenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH", naveo je Lagumdžija.

Tvrdnje Barta i Milera predstavljaju "nečuveno iskakanje iz diplomatskih normi ponašanja", zaključio je Lagumdžija.