ZAGREB - Dvojica muškaraca, hrvatskih državljanja starih između 30 i 40 godina, čiji identitet zasad nije poznat, podnosioci su prvog zahteva za sklapanje životnog partnerstva osoba istog pola, koji je matičar odobrio, piše zagrebački Jutarnji list.

Reč je o prvom gej paru koji će ući u istoriju kao par u Hrvatskoj, koji je zatražio ozakonjenje svoje veze. Njihov identitet nije poznat jer su, kako se navodi, tražili anonimnost.

Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola, koji je u Hrvatskoj stupio nedavno na snagu, matičar u dogovoru s podnosiocima zahteva određuje termin sklapanja životnog partnerstva 30 do 45 dana od dana prijema zahteva. U nekim izuzetnim situacija taj datum može biti određen i ranije.

"U izuzetnim slučajevima kad za to postoje opravdani razlozi matičar može da odobri sklapanje životnog partnerstva pre tridesetog dana od dana podnošenja prijave", piše u pomenutom zakonu.

To znači da će ovaj prvi gej par koji je zatražio sklapanje partnerstva, pred matičara stati sredinom sepembra, a pitanje je hoće li ih neko pre toga preduhitriti.

Ono što su ova dvojica morala ispuniti, proći će i svi budući parovi. Postupak je vrlo jednostavan. Osobe koje nameravaju da sklope životno partnerstvo prijavljuju se lično matičaru nadležnom za mesto u kojem žele da sklope partnerstvo.

Matičar potom proverava jesu li ispunjene pretpostavke za sklapanje životnog partnerstva i uzima izjavu o izboru prezimena.

Nakon toga dogovora se vreme i mesto sklapanja životnog partnerstva koje se obavlja na svečan način u službenoj prostoriji ili na drugom prikladnom mestu, o čemu na predlog para odluku donosi matičar.

Životno partnerstvo sklapa se u prisustvu osoba koje nameravaju da sklope "brak", matičara i dva svedoka, odnosno kumova, koji moraju biti punoletni i poslovno sposobni.