BERANE - Svedoci smo da je u savremenom svetu diplomatija najjači mehanizam za prevazalaženje izazova sa kojima se svakodnevno srećemo, te je za jednog diplomatu od ključnog značaja da svoja iskustva i veštine nesebično stavi u službu države čiji je on predstavnik - rekao je juče Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova, na otvaranju sedme Letnje škole za mlade dimplomate "Gavro Vuković" u Beranama.

Lukšić je juče pojasnio zašto je Crna Gora od Brisela tražila objašnjenje "trapave" izjave šefa Delegacije EU Mitje Drobniča, da nije morala da se pridruži sankcijama Evropske unije usmerene ka Rusiji.

- Ne radi se ni o kakvoj konfrontaciji sa EU, jer sam iznosio iste stavove koje saopštava Evropska unija. Takođe, ambasador Drobnič je u drugom nastupu pokušao da bolje objasni ono što je kazao u prvom - kazao je Lukšić. - Tražili smo objašnjenje jer je to najveća politička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata. Od ovdašnjih ambasadora, ne računajući istup šefa Delagacije EU, ocenjeno je da bez obzira na to što nemamo formalnu obavezu, i te kako je očekivana i logična odluka Crne Gore kad je kriza u Ukrajini posredi i oni je pozdravljaju - zaključio je Lukšić.

U fokusu Vlade biće i eventualni rad kolumniste jednog dnevnog lista koji bi mogao da bude naimenovan za portparola Delegacije Evropske unije u Podgorici. Lukšić je odgovorio na pitanje zbog čega je protiv izbora Nemanje Tepavčevića, za portparola EU u Crnoj Gori.

- Samo sam kazao da je, imajući u vidu stavove koje je Nemanja Tepavčević iznosio u svojim kolumnama, nužno da u narednom periodu pratimo na koji će način on obavljati svoj posao i da li će ga obavljati na profesionalan način. Inače, u suštini me ne zanima ko je portparol, ili ko obavlja koji posao u Delegaciji Evropske unije - istakao je Lukšić.


VLADAVINA LjUDSKIH PRAVA

Ovogodišnja škola za mlade diplomate posvećena je ulozi i važnosti diplomatije u promovisanju i sprovođenju ljudskih prava i vladavine prava, kazao je juče pozdravljajući mlade diplomate stalni predstavnik UNDP, koordinator sistema UN u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski.

On je zahvalio predsedniku opštine Berane Dragoslavu Šćekiću i njegovom timu "na velikom entuzijazmu i energiji uloženoj u organizaciji ove škole, kao i Vladi Norveške, koja je finansijer".