LjUBLjANA - Slovenačka policija je u nastavku otkrivanja osumnjičenih za privredni kriminal i korupciju danas uhapsila pet osoba među kojima je i direktor Kliničkog centra u Ljubljani Simon Vrhunec, objavili su ljubljanski mediji.
Odelenje za organizovani i privredni kriminal slovenačkog MUP-a i Nacioanlni istražni biro, objavili su da je na području ljubljanske policijske uprave pretraženo osam objekata s ciljem pronalaženja poslovne dokumentacije i drugih dokaza za nastavak krivičnog postupka započetok u decembru.
Prema navodu policije, istraga se odnosi na krivična dela zloupotrebe položaja u privredi, za šta je predviđena kazna do osam godina zatvora.
Tokom velike istrage o korupciji u zdravstvenom sistemu slovenačka policija je sredinom decembra prošle godine privela 11 osoba, među njima nekoliko hirurga i više predstavnika bolnica zaduženih za nabavu opreme te dva direktora apoeka zbog davanja ili nuđenja mita.
Utvrđeno je da su se lekarima i vodećim kadrovima u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama nudile cene opreme i lekova koje su uključivale nezakonite provizije u koje je bilo uključeno mito od pet do 20 odsto od konačne cene.
Visina mita je, kako se navodi, iznosila od deset do sto hiljada evra, a dobavljači opreme "nagrade" lekarima i vodećim ljudima u bolnicama dostavljali su na njihove tekuće račune otvorene u susednim državama i u Nemačkoj.
Računa se da je Zavoz za zdravstveno osiguranje zbog ovakvih manipulacija godišnje gubio više destina miliona evra.