ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


Više od tri godine trebalo je vatikanskoj komisiji da Kongregaciji za nauk vere, bivšoj crkvenoj inkviziciji, dostavi izveštaj o ”čudu iz Međugorja”. Brojni kardinali, teolozi, uglednici iz crkvenog sveta povremeno su se sve ove godine sastajali, proučavali dokumentaciju, da bi doneli ”presudu” o ukazanju Gospe u Međugorju. Ipak, poslednju reč treba da kaže sam papa Franja, a pitanje je kada će se to dogoditi.

Ako je suditi po rečima koje je papa nedavno izrekao o međugorskom ”čudu” malo je verovatno da će prihvatiti teoriju fratara iz Međugorja po kojoj su deca pre trideset i tri godine ”videla” Gospu u Međugorju.

”Gospa nije poštanski ured koji šalje poruke”, nedavno je kazao papa Franjo, očito aludirajući na Međugorje.

Za koji dan dobiće opširan izveštaj komisije, a kako se može nezvanično saznati u njemu neće biti potvrde ni da se Gospa ukazala u Međugorju, ali ni tvrdnje da se nije ukazala.

Sukob oko Međugorja, koje je u međuvremenu postalo mesto velikog biznisa, zbog dolazaka miliona vernika iz celoga sveta, traje godinama. Mostarski biskup Ratko Perić kategorički negira da se radi o čudu i traži od crkve da se ogradi od događaja u Međugorju. Sa druge strane bečki nadbiskup i uticajni kardinal Kristof Šenborn, koji je bio ozbiljni kandidat i za papu, tvrdi da se radi o čudu i potvrđuje sve ono o čemu zagovornici Međugorja godinama govore.

Vatikanski krugovi smatraju da se papa neće staviti ni na jednu stranu, već da će odluku o Međugorju jednostavno odložiti za neka druga vremena.

Ako mostarskog biskupa u budućnosti zameni neko ko će biti skloniji ”čudu u Međugorju” i sam papa imaće lakši zadatak, pa je najverovatnije da će biti potvrđen stav bivše Jugoslovenske biskupske konferencije iz 1991. godine, kada je zaključeno da još uvek nema osnova da se Međugorje proglasi mestom ukazanja Gospe, ali da ceo slučaj treba i dalje promatrati.

Crkva, a i sam papa Franja, dobro znaju da se u Međugorju vrte velike pare i da treba biti veoma oprezan i u odnosu prema vernicima koji tamo dolaze. Vatikanska komisija je to imala na umu, a njeni članovi bili su i hrvatski kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić. Članovi komisije bili su i psihoanalitičari, teolozi, profesori na istaknutim katoličkim univerzitetima, među kojima su Franjo Topić, docent teologije u Sarajevu i Mijo Nikić, docent psihologije iz Zagreba. Niko od njih ne želi da progovori ni reči o radu komisije, a vatikanski portparol Federiko Lombardi samo je poručio da će se izveštaj, početkom sedmice, naći na stolu ”inkvizitora” iz Kongregacije za nauk vere.

Što će biti dalje, teško je reći. Kongregacija može da objavi izveštaj, ali i ne mora. Papa može odmah da reaguje, a može sve jednostavno da stavi u fioku i čeka neka druga vremena. Usprkos svemu, reke vernika nastaviće sigurno dolaziti u Međugorje, a brdo para slivaće se u malo hercegovačko mesto koje je ”čudo” pretvorilo u zlatnu koku.