PLjEVLjA - Nakon četrdeset godina meštani pljevaljskog sela Podgora ostali su bez vode. Kao razlog navode što su izvori nestali, tačnije za nedostatak vode optužuju Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“.

Tvrde da se zbog miniranja u površinskom kopu rudnika, dešavaju potresi, a to je uslovilo da u izvorima nestane vode. Meštani Podgore kažu da je neophodno kontrolisati koliko se stavlja i koristi eksploziva pri miniranju.

- U našim selima iz dana u dan je sve manje stanovništva, a ostali smo bez vode. Znači da je nestalo vode na izvorima, a celokupan naš trud je postao beznačajan - kazao je meštanin Miomir Marković i istakao da života bez vode na selu nema.

On nam je kazao da je voda do sela iz planine Ljubišnje dovedena 1973. godine, da je narednih godina dorađivan vodovod, ali da je čitav trud propao, jer su mine „uništile izvore“. Marković nam je ispričao da on trenutno ima deset krava, šezdeset ovaca, kao i da je problem veliki i sa pojenjem stoke.

- Svojevremeno sam radio više od dvadeset godina u „Šupljoj stijeni“. Tada se vodilo računa koliko se stavlja eksploziva pri miniranju, a sada kada miniraju u kopu, ovde u selu kao da je zemljotres - kazao nam je Radović i dodao da je očigledno da se sada stavljaju velike količine eksploziva.

- Usled potresa voda probija kroz zemlju i izvori nestaju - kaže Radović uz objašnjenje da je sve počelo pre tri godine, upravo kada je i u „Šupljoj stijeni“ obnovljena proizvodnja.

Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ ponovo je počeo sa radom u leto 2010. godine. Da su se ranije na miniranje pre meštana Podgore žalili stanovnici Šula koji žive u neposrednoj blizini kopa. Na žalbe meštana niko ne reaguje, a oni iz dana u dan imaju sve više nevolja sa Rudnikom, koji je od nedavno u stopostotnom vlasništvu države Poljske.


PROBLEMI

U PODGORI postoje i drugi problemi, a meštani kažu da nisu u mogućnosti da slušaju i gledaju pljevaljski lokalni radio i televiziju, da im često nestaje struje, kao i da im je loša mobilna telefonska mreža.