PODGORICA - Osvećenje sabornog hrama Hristovog voskrsenja u Podgorici koje je zakazano za 7. oktobar veliki je događaj za hrišćanstvo, pravoslavlje i Crnu Goru. Mitropolit crnogorsko-

-primorski Amfilohije poručuje da je to poziv narodu u Crnoj Gori na uzajamno pomirenje i praštanje.

- Pored svoje suštinske namene i cilja ovaj hram treba da sabira oko sebe i u sebi bližnje i dalje. On jeste i treba da bude poziv na pomirenje - kazao je mitropolit gostujući na Radio Svetigori.

Vladika je podsetio da je u Crnoj Gori od vremena Svetog Petra Cetinjskog pa do danas, premnogo sukoba, rasprava, krvnih osveta, deoba, rana koje su ostale u dušama bratstva, plemena i pokolenja.

- Kad to govorimo, treba da se setimo i pohare Kuča, i sukoba između Petrovića i Radonjića i onda redom do zelenaša i bjelaša, do sukoba i nesreća bratoubilačkih, do četnika i partizana. Duboke su to rane na narodnoj duši koje još nisu zaceljene iz kojih se rađaju i nove deobe, i to u naše vreme, koje su možda još dublje i tragičnije od svih dosadašnjih - naglasio je Amfilohije.

Ideja da se izgradi ovaj hram potiče je još od 1918. godine, ali ni tada, kao ni posle Drugog svetskog rata nije zaživela, ali jeste 1993. godine kada su njegove temelje osveštali i patrijarsi (vaseljenski) Vartolomej, moskovski Aleksej Drugi i srpski Pavle.

Pri izgradnji hrama tokom devedesetih godina prošlog veka zdušno su pomogli Vlada Crne Gore, premijer Milo Đukanović i Momir Bulatović, koji je u to vreme obavljao najveće državničke poslove. Od tada do danas uloženo je blizu šest miliona evra.

Na praznih Svih svetih, mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom osveštao je kriptu Sabornog hrama, čije temelje je iskopao svojim vrednim rukama Pavle Milić sa porodicom.

Saborni hram ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od kojih je jedno teško 11 tona i bez premca je na Balkanu.

VUJANOVIĆ NA ČELU ODBORA

PREDSEDNIK Crne Gore Filip Vujanović je odlukom Vlade imenovan za čelnika počasnog Odbora za obeležavanje 1.700 godišnjice Milanskog edikta u okviru koje će 7. oktobra biti osvećen hram Hristovog voskrsenja.

Iz kabineta predsednika države saopšteno je da će Odbor u sredu u 11 časova održati prvi sastanak u vili „Gorica“. Pored Vujanovića, članovi odbora su još Igor Lukšić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava, Miodrag Radunović, ministar zdravlja i Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice.