BOSANSKI PETROVAC - Predajem vam uređenu eparhiju i verujem da će novi vladika Atanasije ovu eparhiju još više obnoviti i duhovno obogatiti.

Ovo je u nedelju na početku svečanosti - predaje dužnosti rekao ispred hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu dosadašnji episkop Hrizostom. On je ovu poruku uputio vladiki Atanasiju (Rakiti) koji je odlukom Svetog arhijerejskog sabora postavljen za novog duhovnog oca ove eperhije, u čiji je tron juče i službeno uveden.

Svečanom činu ispred lepo uređene crkve, koja se nalazi u samom centru Bosanskog Petrovca, prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vernika iz ovog mesta, ali i iz cele krajiške regije. Oni su toplo pozdravili dolazak poglavara SPC - Njegovu svetost patrijarha Irineja, koji je zajedno sa arhijerejima, dosadašnjim i budućim episkopom, predvodio višečasovnu svetu liturgiju odražanu pod svodom hrama Svetih apostola Petra i Pavla. Crkveni prostor bio je tesan da primi sve vernike koji su želeli da prisustvuju činu uvođenja u tron novog episkopa Eparhije bihaćko-petrovačke.

Podsetimo, Sabor SPC izabrao je početkom juna dosadašnjeg vladiku bihaćko-petrovačkog Hrizostoma za zvorničko-tuzlanskog episkopa, na mesto penzionisanog Vasilija. Episkop Hrizostom vodio je uspešno ovu eparhiju 22 godine.

On je u svojoj oproštajnoj besedi podsetio na teške periode, posebno u vreme krvavog rata u BiH, kada je skoro sve srpsko stanovništvo napustilo ove prostore i otišlo u egzodus. Poželeo je da u budućnosti dva dominantna naroda na ovim prostorima - srpski i bošnjački - nastave saradnju i pozvao na međunacionalnu toleranciju. Pohvalio je u tom smislu doprinos Hamdije Lipovače, aktuelnog premijera Unsko-sanskog kantona, koji je u društvu načelnika opštine Zlatka Hujića prisutvovao jučerašnjoj svečanosti u Bosanskom Petrovcu.

DOSTOJANSTVENO Svečanosti u Bosanskom Patrovcu prisustvovao je veliki broj mladih, koji su došli u rodni kraj iz raznih mesta Srbije i Republike Srpske, gde su našli privremeno, a možda i stalno stanište. Dok je trajao ovaj veličanstveni crkveni zbor, nije zabeležen ni najmanji incident, a skup su odlično obezbedili pripadnici MUP Unsko-sanskog kantona.

Novopostavljeni episkop Bihaćko-petrovačke eparhije vladika Atanasije Rakita rođen je u Janju kod Šipova. Zamonašio se sa 19 godina u Manastiru Krka kod Knina, gde je završio bogosloviju. Diplomirao je na Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku, a do svoje 25. godine predavao je u manastiru Krka, odakle je premešten na Kosovo i Metohiju. U Prizrenskoj bogosloviji proveo je 11 godina, a 1994. dolazi u Beograd na poziv patrijarha Pavla, gde je predavao na Bogoslovskom fakultetu.

Za episkopa hvostanskog izabran je u vreme NATO bombardovanja Srbije maja 1999, da bi od tada obavljao dužnosti pomoćnika patrijarha srpskog u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj i vikarnog episkopa sve do odluke Svetog sinoda da preuzme sadašnju dužnost.

Ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj vernika. Među njima bio je i Mihajlo Rakita, akademski slikar iz Banjaluke.

- Došao sam da ga pozdravim i da budem svedok ovom činu. Potičemo iz istog kraja, možda smo i neki dalji rod. Ako budem u prilici, tu dilemu ću rešiti ukoliko slavimo istu slavu, a to je Jovandan - kazao nam je ovaj ugledni majstor slikarstva.

OVAJ SVET TREBA POPRAVITI

PRE svečanog ustoličenja novog episkopa, Njegova svetost Patrijarh Irinej predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje vladika, sveštenstva i monaštva SPC. Posle ovog čina patrijarh je vernicima poručio je da Gospodin Atanasije dolazi u dosta sređenu eparhiju, za razliku od njegovog prethodnika Hrizostoma, koji se vratio u porušenu eparhiju. - Pokažite ljubav prema svom narodu i sveštenstvu, nastojeći da unapredite duhovni život u Eparhiji - rekao je poglavar SPC, dodajući da je Gospod Bog uvek bio na strani i milostiv prema onima koji su stradali, poželevši novom episkopu sreću u svojoj duhovnoj misiji. Novoustoličeni episkop ove eparhije Atanasije rekao je da je teritorijalno ona velika, ali da ovde sada ima svega oko 40.000 vernika. - Eparhiji pripadaju i oni koji su proterani iz svojih domova i žive širom sveta. Trudiću se da ispunim sve što od mene crkva traži na dobrobit naroda ove eparhije, što ću učiniti uz pomoć onog koga mi zovemo Gospod Bog. Ovaj svet treba popraviti - kazao je u inauguralnom govoru novi episkop bihaćko-petrovačke eparhije.