SOFIJA - Mitropolit Bugarske pravoslavne crkve u Varni, Kiril, koji je danas pronađen mrtav na plaži Crnog mora kod Varne nije ubijen, izjavila je Cvetanka Gecova, regionalni tužilac Varne.

Gecova je za lokalni BNR radio odbacila ranije medijske izveštaje da je mitropolit Varne i Velikog Preslava možda ubijen, navodeći da se veruje da se udavio i da "obdukcija tela nije pokazala nikakvu drugu traumu".

"Autopsija je pokazala da je bio potpuno zdrav. On nije pretrpeo srčani udar, niti moždani udar", rekla je ona za bugarski radio.

"Za sada ne postoje indicije da je uopšte (njegova smrt) bila nasilna", navelo je bugarsko tužilaštvo u odvojenom saopštenju, prenela je agencija AFP.

I Bugarska pravoslavna Crkva je saopštila da "informacija u medijima o nasilnoj smrti nije potvrđena na bilo koji način u ovoj fazi (istrage) koju sprovodi policija Varne".

Policija je otvorila istragu i počela je da ispituje svedoke da bi se utvrdio uzrok i okolnosti smrti mitropolita Kirila (59).

Mitropolit Kiril jutros je pronađen mrtav u Trakaji, mestu u blizini Varne. Policija je bila obaveštena oko 8 časova i izvor iz policije naveo je za bugarski nacionalni radio da je mitropolit nosio masku za ronjenje i da je telo identifikovano, kao i da je autopsija, po nalogu tužilaštva, izvršena na Odeljenju za sudsku medicinu u Varni, dodaje agencija BTA.

Mitropolit Kiril, koji je ostao upamćen po otuđivanju crkvenih nekretnina, kontaktima sa biznismenima, luksuzu i skupim automobilima i po tome što je bio saradnik bivše bugarske državne bezbednosti, vodio je 25 godina Varnensku i Velikopreslavsku eparhiju.

Posle smrti bugarskog patrijarha Maksima, mitropolit Kiril je bio namesnik Bugarske pravoslavne crkve do izbora novog poglavara.

Sinod Bugarske pravoslavne crkve saopštio je da će mitropolit Kiril biti sahranjen u četvrtak, 11. jula i da je, zbog ovog slučaja, bugarski patrijarh Neofit otkazao ranije preuzete obaveze.