BANjALUKA - Građanska koalicija „1. mart“ koja mesecima u javnosti iznosi zapaljive i uvredljive navode o Republici Srpskoj i njenim institucijama, mora biti kažnjena i odgovarati pred pravosuđem, stav je Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske će u skladu s propisima RS, podneti tužbu i protiv koalicije „1. mart“ i protiv Emira Suljagića koji se predstavlja kao koordinator ove organizacije i prednjači u ratnohuškačkim izjavama.

Da sve bude još veća sramota za pravosudne institucije BiH, koje samo nemo posmatraju kako „1. mart“ širi mržnju prema RS, pokazuje i podatak da ova samoprozvana organizacija nije upisana u Registar udruženja koji se vodi u Ministarstvu pravde BiH.

- Zakon propisuje obavezu registrovanja, nakon čega se stiče svojstvo pravnog lica, a ne propisuje takozvana neformalna udruženja. To znači da udruženje koje nije registrovano praktično i ne postoji, bar ne legalno - izjavila je portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Iz političkih krugova u RS „Novostima“ je rečeno da iza ove organizacije stoje Zlatko Lagumdžija i SDP koji žele na sve načine da omalovažavaju Republiku Srpsku.

- Činjenica da je Emir Suljagić bio ministar SDP sve vam govori. Sada je taj isti Suljagić u nekoj samoprozvanoj organizaciji koja samo širi mržnju prema institucijama RS. Da neka organizacija iz RS tako deluje prema Federaciji BiH, do sada bi stranci sigurno intervenisali u BiH i bilo bi kazni. Ali, pošto je reč o Bošnjacima svi ćute i kazni nema - poručuju srpski političari.


CVIJANOVIĆEVA: NERAZUMNO

PREMIJERKA RS Željka Cvijanović ocenila je da opasne kvalifikacije koje iznosi Emir Suljagić poprimaju razmere koje zdrav razum ne može da shvati i da su za svaku osudu.

- Ukoliko se nastave ovakve stvari, ne vidim spas, niti lek za jednu jako bolesnu tvorevinu kakva je BiH - kaže Cvijanovićeva.