SARAJEVO - Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić optužio je lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžiju da sprovodi puč u Federaciji nakon hapšenja predsednika tog entiteta BiH Živka Budimira.

Tihić, naime, tvrdi da to dokazuju pokušaji da se na svaki način preuzmu ovlašćenja pritvorenog predsednika jer, kako kaže, očito je da postoji plan da se nadležnosti predsednika prenesu na njegove zamenika.

''Upravo ovi pokušaji neustavnog preuzimanja vlasti od strane nove parlamentarne većine, stavljaju pod sumnju i razloge hapšenja, odnosno krivičnog postupka protiv Budimira. To može biti cilj zbog čega se sve ovo dešava. Jer, nisu mogli na ustavan i zakonit način da preuzmui vlast pa pokušavaju sada preko organa represije”, rekao je Tihić za agenciju Anadolija, a preneli su bosanski mediji.

Očito je, tvrdi on, da se ovde na jedan pučistički način pokušava preuzeti vlast.

Tihić je najavio da će SDA koristiti sve demokratske I ustavne mehanizme kako bi se to zaustavilo.

“ Normalno, nemamo dovoljno glasova da zaustavimo nezakonite odluke ukoliko budu donesene. Ali, mislim da, kako odmiče vreme, javnost uviđa o čemu se to radi'', naveo je Tihić kojije potvrdio da je poslednjih meseci iz javnosti odsustvovao zbog dve operacije koje je u februaru I martu imao u inostranstvu.