DOBOJ - Glavni odbor Narodne demokratske stranke (NDS) i Glavni odbor Demokratske partije (DP) u nedelju su u Doboju na zajedničkoj sednici ratifikovali sporazuma o ujedinjenju ove dve partije, koje će u narednom periodu delovati pod nazivom Narodni demokratski pokret (NDP).

- Nova politička stranka u Srpskoj, koja će od juna delovati opoziciono, sa svim ostalim opozicionim strankama tražiće rešenja oko zajedničkog političkog delovanja koje će biti stimulativno za glasače na narednim izborima 2014. godine - izjavio je predsednik DP Dragan Čavić.

On je podsetio da već sada NDP ima više od 70 odbornika u 53 lokalne zajednice i dva načelnika opština, što ukazuje da će ova nova stranka biti zanačajnije zastupljena u većini krajeva Republike Srpske.

Predsednik NDS Krsto Jandrić smatra da će NDP uticati na ukrupnjavanju političke scene u Srpskoj, jer se dosadašnje stanje pokazalo veoma štetno.

Na zajedničkoj sednici Glavnih odbora DP i NDS Koordinacioni odbor ove dve stranke predstavio je pripremljeni Nacrt statuta i Program NDP, te uputstvo za integraciju dosadašnjih opštinskih odbora ove dve stranke, kao i uputstvo za održavanje osnivačke skupštine NDP, koja će biti održana u junu.