BRATUNAC - Nakon što je Vlada RS usvojila program finansijskog restrukturiranja, "Tehnički remont" u Bratuncu pred vratima je privatizacije.

Potencijalni kupac je firma ELW iz Južne Afrike, koja se bavi proizvodnjom i prodajom blindiranih automobila, naoružanja i druge vojne opreme. Budući kupac je već obezbedio posao za somalsko tržište - u pitanju je remont blindiranih građevinskih mašina za misiju Ujedinjenih nacija.

- Dolazila je supervizija od strane UN, koja je izvršila testiranje kvaliteta tih radova i veoma su zadovoljni nivoom usluge koji smo mi uradili - kaže Goran Domuz, direktor "Remonta".

KLIJENTI ZADOVOLjNI
U međuvremenu, preduzeće je započelo i druge poslove - remont jamskih vagona za rudnik Sase kod Srebrenice i za Majdan u Srbiji. - U ovoj godini ne možemo da uradimo onoliko koliko se traži. Prošle godine smo uradili 15 vagona, izuzetno su kvalitetni i klijenti su zadovoljni našim proizvodima - kaže Vinko Vidović, tehnički direktor "Tehničkog remonta" Bratunac.

Osim što je pristao na izmirenje svih dugova, kupac će, dodaje Domuz, investirati u proizvodnju pet miliona maraka.

- Radnici koji već rade, kao i penzioneri, mogu da očekuju da će u vrlo kratkom periodu biti pozvani od strane preduzeća da se dogovorimo o načinu isplate njihovih zaostalih plata - kaže prvi čovek ovog nekadašnjeg giganta.

"Tehnički remont" interesantan je kompaniji iz Južne Afrike, jer su radnici ovog nekadašnjeg hadžićkog giganta obučeni za remont svih vrsta naoružanja i opreme.

- Osamdeset odsto ugovora koje mi radimo, sklopljeni su za Ujedinjene nacije, kao podrška mirovnim misijama u Evropi i Africi... Tehnički remontni zavod je pre svega interesantan kompaniji koju ja predstavljam zato što radna snaga i kvalitet ljudi koji su osposobljeni mogu da vrše remonte po ruskoj tehnologiji - ističe Slavenko Ristić, predstavnik kompanije ELW Global.

Od kolike je važnosti privatizacija ovog preduzeća, za Bratunac i Podrinje govori podatak da će investitor otvoriti više od stotinu radnih mesta, a mala preduzeća dobiće strateškog partnera.

Na jednoj od narednih sednica, Vlada RS bi trebalo da razmatra ponudu potencijalnog kupca, nakon čega će se izjasniti i Narodna skupština RS. Naredne dane radnici "Remonta", kojima se duguje na desetine plata, očekuju sa mnogo optimizma.