DRVO koji se nadvija na mestu gde se Una uliva u Savu, nemi svedok najstrašnijih ustaških zločina nad nevinim civilima iz reda Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu, restaurirano je. Na ovom mestu logoraši su ubijani na najsvirepiji način, a mnogi su okončali živote zakucani ekserima o „topolu užasa“. Nalazi se u kompleksu jesenovačkih logora u Donjoj Gradini.

Drvo je, eto, preživelo do danas. Doduše, topola je slomljena i polusrušena 1978. u velikom nevremenu i stablo je godinama trulilo u svom donjem i najdebljem delu dok Republika Srpska nije odlučila da ovaj prirodni spomenik nevinima restaurira i umije za vremena koja dolaze. Korišćena je posebna tehnika ugradnje rosfraja i smole u razgrnate delove drveta, tako da više nije crvljivo i trulo.

TRI DECENIJE Inicijativu za obiman i zahtevan restauratorski posao na spasavanju „topole užasa“ u Donjoj Gradini pokrenuli su Milorad Dodik, predsednik RS, i Anton Kasipović, ministar prosvete i kulture. - Konzervatorsko-restauratorski radovi podrazumevali su čišćenje drveta od plesni i mahovine, uništenju crvotočine, ojačavanju grana armiranjem iznutra i, na kraju, obavljeno je premazivanje zaštitinim sredstvima. Verujem da će ovi radovi produžiti život ovom spomeniku najmanje 30 godina - rekao je za „Novosti“ ministar Kasipović.

Među prvim stranim delegacijama koji su posetile Spomen-područje Donja Gradina i videli obnovljenu „topolu užasa“ bila je grupa novinara iz Izraela. Oni su pre nekoliko dana na spomenik položili venac, a predsedavajući Međunarodnog komiteta udruženja novinara periodične štampe u Izraelu Šalom Lisicki je ispred spomenika rekao:

- Istinu o zločinu koji se ovde dogodio našem jevrejskom i srpskom narodu nikada ne smemo zaboraviti. Neka srpski narod ostane veran i dosledan svojoj prirodi jer samo tako će uživati u svojoj slobodi.

Grupom restauratora rukovodila je Milica Kotur, stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika. Poslovi su završeni za rekordnih mesec i po dana.

- Malo je reći da su ovi radovi obavljeni na naše ogromno zadovoljstvo. To su potvrdile i ugledne ličnosti iz Beograda i Ljubljane koje su obavile stručni nadzor nad radovima. Slovenački arheolog dr Korošec je rekao da se radi o istinskom poduhvatu, za koji je najzaslužnija Milica Kotur.Pored obnove zubom vremena skoro uništenog debla, topola užasa će sada dobiti i krov kojim će biti zaštićena od vremenskih nepogoda - za „Novosti“ kaže Milorad Bukva, direktor Spomen-područja Donja Gradina kod Kozarske Dubice.

Anton Kasipović, ministar prosvete i kulture RS, ne krije da je ponosan na rad stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Milica Kotur naročito je ponosna što se intervencije na drvetu, dugom 17 a širokom četiri metra, ne vide.