SKOPLJE
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

POGLAVARA Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC, arhipiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana (Vraniškovskog), očekuje ponovno suđenje u Osnovnom sudu u Velesu za delo navodne utaje oko 240.000 evra dok je bio vladika kanonski nepriznate crkve u Makedoniji.

U oduženom postupku, Krivično veće Osnovnog suda u Velesu je prihvatilo zahtev arhiepiskopa Jovana da mu se ponovo sudi u njegovom prisustvu, budući da je prethodna osuđujuća presuda na 2,5 godine zatvora izrečena u njegovom odsustvu.

Pred Krivičnim većem Osnovnog suda u Velesu, kako su „Novosti“ pisale, tri puta je suđeno arhiepiskopu Jovanu za isto delo. U dva navrata je sudija Valentin Zafirov donosio oslobađajuće presude. Apelacioni sud u Skoplju je međutim, uvek predmet vraćao na ponovno suđenje. Kad je sudija Zafirov uklonjen, pa razrešen, u trećem, popravnom procesu novopostavljeni sudija Tanja Milevska je mitropolita osudila na dve i po godine robije, što je Apelacija u Skoplju - potvrdila.

Prošlog decembra u Osnovnom sudu u Velesu je odlučeno o ponovnom suđenju arhiepiskopu Jovanu, uz mogućnost da se brani sa slobode. Odluku je, međutim, ukinuo Apelacioni sud. Zatraženo je da se tačno utvrdi datum kada su bugarske pravosudne vlasti uručile presudu, budući da se u to vreme arhiepiskop ohridski nalazio u pritvoru u Sofiji, posle hapšenja po poternici Interpola.

- Presudu izrečenu u odsustvu, arhiepiskop Jovan je primio 14. decembra 2010. u pritvoru u Sofiji. Žalba na tu presudu je podneta 14. decembra, dakle, u zakonskom roku, posle njegovog hapšenja na prelazu Medžitlija, na ulasku iz Grčke u Makedoniju i sprovođenja u zatvor Idrizovo, objašnjava advokat Georgijev.

Po svemu sudeći, uprkos prihvatanju zahteva za ponovno suđenje, arhipeiskop Jovan neće moći da se brani sa slobode.

Ukoliko takva mera bude i zvanično potvrđena, on će biti prebačen iz zatvora Idrizovo gde se sada nalazi, u istražni zatvor kod Skoplja, odakle bi dolazio na ročišta u Velesu.


POČETAK

DELO za koje se tereti poglavar POA, sudski se „vodi“ od maja 2002, kada je mitropolit Jovan, na poziv tadašnjeg patrijarha srpskog Pavla, pristupio u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC. Otuda apsolutna zastarelost dela ističe u maju ove godine.