PODGORICA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na čijem čelu je Ivan Brajović sprovodi nasilje nad sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Amfilohije potkrepio je ovakav stav činjenicom da policijski inspektori u poslednje vreme obilaze manastire i prete sveštenicima, monahinjama i monasima iz drugih država koji nemaju regulisane dozvole o stalnom boravku da će biti prognani.

To se, međutim, nije događalo pre nego što je na čelo MUP došao Brajović (funkcioner SDP), a vladika Amfilohije kaže da "takvog nasilja nije bilo ni u mletačko, austrugarsko, niti vreme nacista ili komunista".

Problem osoba iz Srbije, Republike Srpske, Sirije, Rusije i drugih zemalja koje borave u manastirima Mitropolije ranije nije postojao. Od dolaska Brajovića (2008) na ministarsku funkciju zakoni se, međutim, tumače drugačije, pa su zahtevi sveštenstva da im se odobri boravak počeli redovno da budu odbijani, iako su uslovi bili kao i pre. Po novom čitanju propisa, Mitropolija crnogorsko-primorska nema "pravni status"!

DOBRA VOLjA PREDSEDNIKA I NAŠ sagovornik Velibor Džomić je jedan od "stranih državljana" koji imaju probleme sa boravištem i radnom dozvolom u Crnoj Gori. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je pre neki dan, na novinarsko pitanje na tu temu kazao da će, ako zatreba, Džomića predložiti za dobijanje crnogorskog državljanstva po posebnom postupku, u skladu sa predsedničkim ovlašćenjima iz Zakona o crnogorskom državljanstvu.
- I ne samo Džomića - rekao je Vujanović - nego i bilo kog drugog sveštenika, fratra, župnika, hodžu, bez obzira na crkvu ili versku zajednicu.

- Pojedini službenici MUP ne tumače zakone po pravilima pravnih načela, već po pravilima babe Smiljane - objašnjava za "Novosti" protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije. - Pozivaju se na odredbe i dalje važećeg zakona o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine i tvrde da Mitropolija nema svojstvo pravnog lica, jer nije registrovana u policiji, poput, recimo, nevladine organizacije koja sebe naziva Crnogorska pravoslavna crkva. Ignorišu dokaze iz kojih se vidi da Mitropolija ima svoj matični broj, versku delatnost, pa čak i poreski karton, kao i svojstvo pravnog lica.

U više sudskih presuda, među kojima i one iz ove godine, Upravni i drugi sudovi potvrdili su svojstva pravnog lica Miropolije, jer zakon iz 1977. godine nije propisao obavezu tada već postojećih crkava i verskih zajednica da se nanovo registruju. Ali, ako sudovi i dobar deo ministarstava u Vladi tu činjenicu uvažavaju, Ivan Brajović i neki delovi MUP, prvenstveno CB u Pogorici, zakone tumače drugačije.

- To čine svesno, kako bi se naše sveštenstvo u javnosti pogrešno prikazalo kao ilegalna grupa koja deluje nezakonito - kaže protejerej Džomić. - Ignorišu i odredbu Zakona o radu i zapošljavanju stranaca kojim je sveštenstvo svih crkava, ne samo pravoslavne, oslobođeno obaveze dobijanja radne dozvole za vršenje verske službe u Crnoj Gori.

Od dolaska funkcionera SDP na čelne funkcije u MUP, ispada, propisan je novi "tipik" (pravila ponašanja o vršenju crkvene službe). Tako je jedna monahinja iz Republike Srpske celih sedam godina uredno dobijala privremeni boravak, a osme joj je zahtev odbijen uz ono isto obrazloženje - da Mitropolija "nema svojstvo pravnog lica".

Slično, profesor fakulteta Bogoslovije, Rus, četiri godine je dobijao radnu dozvolu, ali ne i pete. Više od 40 osoba iz crkvenih redova, stranih državljana, podnosilo je takve zahteve, ali su - otkako je na čelu MUP Brajović - svi glatko odbijeni. Na žalbe Mitropolije, iako je rok za rešavanje 60 dana, MUP jednostavno ne odgovara godinama.

- Sve to radi se namerno - uvereni su u Mitropoliji. - Sprovodi se svojevrsna tortura nad sveštenstvom, a kao političkog pokrovitelja svega prepoznajemo predsednika Skupštine i SDP Ranka Krivokapića.

Ne zna se tačno koliko sveštenika, monaha i drugih crkvenih lica u Crnoj Gori ima probleme sa državljanstvom, mestom boravka, radnom dozvolom... Izvesno je da je Mitropolija sva ta administrativna pitanja rešavala bez problema - dok se u crkvena pitanja nije umešala Krivokapićeva SDP, čiji funkcioneri, između ostalog, rukovode i katastrom nekretnina, pa je naprasno postala sporno i vlasništvo Mitropolije nad manastirima i drugim crkvenim dobrima.