DERVENTA - Derventska opština, polovinom protekle godine od ukupno 18 najteže pogođena velikim poplavama u Republici Srpskoj, nalazi se u Bosni i Hercegovini, i vi gospodine ninistre Haliloviću niste valjano obavili posao, već ste nas uvredili kad ste nas zaobišli u dodeli pomoći poplavljenim opštinama u BiH.

Sa ovim konstatacijama i neskrivenim ogorčenjem, Safetu Haliloviću, ministru za ljudska prava i izbeglice BiH, protestnim pismom obratio se novoformirani Inicijativni odbor ugroženih Dervenćana.

Oštećeni Posavljani obaveštavaju ministra da je, kako kažu, ako to već ne zna, ukupna šteta u derventskoj opštini procenjena na više od 14 miliona, od čega 7,5 miliona maraka se odnosi na domaćinstva.

BEZ POMOĆI BiH MINISTARSTVO za ljudska prava i izbeglice krajem januara izdvojilo je 630.000 KM za sanaciju šteta od poplava u 12 opština u BiH, među kojim se nije našla Derventa, iako je jedna od najteže pogođenih opština. A, posle više protestnih okupljanja pred lokalnim parlamentom, poplavljeni Dervenćani su od Vlade RS dobili ukupno 1,6 miliona maraka.

- Ministar za ljudska prava i izbeglice, Halilović, teško se ogrešio o svoju obavezu, a i naše pravo, da se nas 1.180 poplavljenih domaćinstava, u tada najteže pogođenoj opštini RS, nađemo među onima kojima je pružena finansijska ili bilo kakva druga pomoć. Tim pre što mi na tu pomoć od BiH vlasti čekamo više od pola godine, a među dobitnicima pomoći su uglavnom tek nedavno polavljene opštine u BiH - ogorčen je Dragan Mitić, predsednik Inicijativnog odbora Ugroženih Dervećana.

Član ovog odbora, Dragan Babić ukazuje da je među poplavljenima Dervenćanima i više stotina domova izbeglih i raseljenih, što je za minstra trebalo da bude dodatni razlog da na njihovu adresu stigne prioritetna pomoć.

- Ovako smo od našeg ministra za ljudska prava i izbeglice dobili samo svojevrsni šamar nehaja i nebrige - ogorčen je Babić, inače i sam izbeglica iz Lukavca, čija je šteta na njegovom teškom mukom podignutom domu procenjena na više od 10.000 KM.