HAN PIJESAK - Vojni podzemni objekat u Crnoj Rijeci, kod Han Pijeska, opasan gustom borovom šumom, po svoj prilici, ostaće samo ogromna rupa ispod visa Veliki žep.
Zdanje površine oko 3.500 kvadratnih metara, građeno od početka pedesetih godina do 1968. minulog veka, koje je u miru koristila JNA, a u ratu, kao sedište Glavnog štaba, Vojska Republike Srpske, po oceni upućenih odavno je propalo.
U Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine „Novostima“ je saopšteno da objekat u Crnoj Rijeci „neće biti zadržan za potrebe Oružanih snaga BiH, već će biti predat civilnim organima vlasti“. Kad, kako i kome će biti predat, zasad se ne zna.
- Objekat je neupotrebljiv, jer ga je Eufor zapečatio 2005. godine - rečeno nam je u Ministarstvu odbrane, uz napomenu da je za njih neperspektivan.
Pečaćenje je usledilo posle priča da je, navodno, u njemu boravio skrivajući se više godina posle rata general Ratko Mladić, nekadašnji komandant GŠ VRS, koji nije dostupan Tribunalu u Hagu, optužen za ratne zločine pre više od 14 godina. Niko nikad nije dokazao da je Mladić boravio u svom ratnom „sedlu“, ali je pečaćenje usledilo, pa ni danas nema nikakvih naznaka da bi plomba mogla da bude skinuta sa ulaza u vilu „Javor“, kroz koji se prolazi u podzemni grad, koji je jedan od najskupljih vojnih objekata nekadašnje JNA. U njemu je, istina, jedva petnaestak minuta, boravio i Josip Broz Tito, u vreme studentskih demonstracija 1968.
Bilo je minulih godina nagoveštaja da bi brigu o njemu mogla da preuzme lokalna vlast u Han Pijesku, što je očigledno bilo preambiciozno. I da je na vreme uzeto, kako smatraju upućeni, teško da bi troškove održavanja mogle da podnesu i mnogo bogatije lokalne samouprave od one u Han Pijesku.
U okruženju vile „Javor“ i dalje se nalazi jedna jedinica Oružanih snaga BiH. U Crnu Rijeku se stiže krivudavim šumskim makadamskim putem. Retki su putnici namernici do tog nekad važnog zdanja, zbog čije su izgradnje početkom pedesetih godina prošlog veka mnoga domaćinstva dekretom vlasti iseljena bukvalno preko noći.

NIŠTA GA NE MOŽE POMERITI
VENTILACIJA u ovom objektu pod zemljom bila je savršena. I danas nema tog oružja koje bi moglo da ga „pomeri“ - kaže naš sagovornik, jedan od ratnih „stanara“, sada general u penziji. - I sve druge instalacije bile su sjajno rešene, pa se u njemu moglo boraviti i po šest meseci, bez potrebe da se izlazi napolje. Međutim, nekoliko godina od pečaćenja, podzemni grad je samo ruina, poput one dve koje nikad nisu završene, takođe pod zemljom, kod Igrišta i na Bojčinom brdu.