BANJALUKA - Zahtev lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića Ustavnom sudu BiH, da se oceni saglasnost Izbornog zakona i Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH sa Ustavom BiH, nije ništa drugo do pokušaj da se sruši Ustav, odnosno Bosna i Hercegovina, kažu sagovornici „Novosti“.
Tihić ovim potezom želi, po ko zna koji put, da ukine entitetsko glasanje i da se u BiH glasa samo po principu jedan čovek jedan glas na svim izborima.
Premijer RS Milorad Dodik kaže da je Tihićeva apelacija Ustavnom sudu BiH tipična zloupotreba pravosuđa i Ustavnog suda.
- Tihić ima pravo da pokrene spor i podnese apelaciju, ali to nije i ne može biti dobronamerno, i na liniji je koncepta dominacije Sarajeva i jednog naroda nad druga dva u BiH, koji vode bošnjački političari, a predvodi ih Tihić - istakao je Dodik.
Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, na koji je Tihić posebno ogorčen, kaže za „Novosti“ da su izjave Tihića, da je zahtev podneo jer srpski poslanici u Parlamentu BiH zloupotrebljavaju entitetsko glasanje, velika laž.
- Srpski poslanici nikada nisu zloupotrebili entitetsko glasanje. Reč je o tome da su bošnjački ministri u procedure u Predstavnički dom uvek slali protivustavne zakone, koji idu na štetu Srpske, kako bi se prenelo što više nadležnosti sa RS na BiH. To se, naravno, kosi sa ustavnom pozicijom Srpske, pa smo mi poslanici u Predstavničkom domu oborili sve ovakve zakone, dok smo podržali zakone koji su bili u skladu sa Ustavom BiH i nisu išli na štetu RS - tvrdi Jovičić.
Prema njegovim rečima, Tihićev zahtev nema nikakve osnove, jer ide protiv Ustava BiH - ako nema konstitutivnosti naroda u BiH, nema ni Ustava, a ni BiH.
- Tu je katastrofalno pogrešio. Njegov cilj je očigledno da ovakvim potezima pokuša da od RS uzme što više nadležnosti i da BiH postane centralizovana država. Ustavni Sud BiH ne može da uvaži Tihićevu apelaciju, jer bi onda „pao“ Ustav BiH, a Ustavni sud je tu upravo da ga štiti. Ali, u BiH je sve moguće, pa tako i da Ustavni sud BiH sruši Ustav BiH i državu BiH - kaže Jovičić.
Lideri opozicionih partija Srpske takođe smatraju da je Tihićev zahtev politički trik i obična manipulacija građanima u BiH.
Lider SDS Mladen Bosić kaže da Tihićeva namera da sruši RS nije neočekivana, pa ni na ovakav način, jer je dobro poznato da je Tihić glavni zagovarač ukidanja entitetskog glasanja.
Mladen Ivanić, predsednik PDP, ističe da je Tihić povukao izuzetno rizičan potez, jer je udar na entitetsko glasanje, kako kaže, pokušaj rušenja RS, a time i BiH.
- Bilo kakva promena ravnopravnosti entiteta je, u stvari, ukidanje ravnopravnosti entiteta i naroda, što je vrlo opasno. Ako Ustavni sud BiH uđe u to, otvoriće takvu nestabilnost iz koje neće biti izlaza - upozorio je Ivanić.

MIRNO RAZDRUŽIVANJE
NEVLADINA organizacija „Srpski narodni pokret“ pozvala je političare sva tri naroda da razmotre mogućnost mirnog razdruživanja u BiH.
- Velika je mogućnost da Ustavni sud donese upravo onakvu odluku kakvu Tihić očekuje i da na taj način indirektno ukine entitetsko glasanje - smatraju u nevladinoj organizaciji i podsećaju na mnogobrojne ranije pravno problematične odluke donesene preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija u Ustavnom sudu BiH.

MOGUĆNOST
AKO bi Ustavni sud BiH usvojio Tihićev zahtev, RS bi zvanično ostala bez potrebnih predstavnika u zajedničkim institucijama i Bošnjaci bi imali apsolutnu većinu. To znači da bi mogli da izglasaju sve zakone koji idu samo njima naruku, čime bi RS postala slovo na papiru, odnosno Bošnjaci bi u budućnosti mogli i da je ukinu.