PODGORICA - Ni posle trodnevne posete crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića Srbiji, nema konkretnijih nagoveštaja da bi Crna Gora uskoro mogla poslati svog ambasadora u Beograd.
Kako je „Novostima“ kazao politički direktor vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić, pitanje ambasadora sigurno neće biti na dnevnom redu pre formiranja nove crnogorske Vlade.
- Nemam informacije da je bilo reči o nekom personalnom rešenju. Ispostavilo se da licitiranje medija određenim imenima nije imalo realnu osnovu - kaže Sekulić, koji je takođe bio jedan od „ambasadora“, što je on ponovo kategorično demantovao.
Za novog ambasadora „slovio“ je i Miodrag Bobo Radunović, crnogorski ministar zdravlja, ali se od toga odustalo.
U crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova, takođe, rečeno nam je da trenutno to pitanje nije na dnevnom redu, barem dok se ne formira nova Vlada.
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, izjavio je da ponovno predlaganje bivše ambasadorke Anke Vojvodić, koja je proglašena „personom non grata“ nakon crnogorskog priznavanja Kosova, nije uobičajen diplomatski potez. On je naglasio da veoma ceni Vojvodićevu, ali da bi Podgorica trebalo sada da predloži drugu osobu.
Ni predlog Srbije da u Crnoj Gori otvori i tri konzulata, u Bijelom Polju, Herceg Novom i Nikšiću, nije naišao na širom otvorena vrata. Ovaj predlog obrazložen je velikim brojem državljana Srbije koji žive u Crnoj Gori, kao i velikim brojem turista i poslovnih ljudi iz Srbije.
Po rečima Rajka Kovačevića, portparola Demokratske partije socijalista, ti argumenti „zvuče neubedljivo, s obzirom da se između dve države nesmetano odvija promet ljudi, robe i usluga“.