ČEMERNO - Dovoljan je bio samo jedan dan pripadnicima Armije BiH i „Zelenih beretki“ iz Breze, Kaknja i Vareša da 10. juna 1992. zatru nekada čisto srpsko selo, spale svih 11 kuća i masakriraju sve živo na šta su naišli.
- Palili su i pljačkali. Sakriven, video sam kako izvode sestre Ranku i Jadranku Damjanović i siluju ih. Posle su ih ubili, kao i njihovu majku Spaseniju... potom su im vadili oči - priseća se užasa starina Petar Rašević, dok polako, slep od straha koji je preživeo gledajući stravične prizore tog jutra, prilazi spomeniku podignutom u znak sećanja na 32 srpske žrtve Čemerna.
Godinama ga muči i to što su nedelo počinile njihove komšije Bošnjaci iz sela Korita i Mamutovića Rijeke. Mila Malešević izgubila je sina jedinca, Blažo Trifković brata, sestru, bratića, dva sestrića. I Dragan Damjanović pamti svaki detalj i svedoči o počinjenom zločinu.
- Hranio sam stoku u štali, kada sam čuo pucnje i otrčao da javim majci i ukućanima. Pokušali smo da bežimo, ali su zapucali. Ne znam kako smo preživeli. Gledao sam kako ubijaju zarobljene - priča Dragan.
Tog 10. juna 1992. u crno su zavijene porodice Bunjevac, Ćetković, Đuka, Đurđić, Janković, Jeftić, Kapetanović, Lazendić, Malešević, Mičić, Mirković, Pantić, Rašević i Trifković. Stradalo je 8 članova porodice Bunjevac, 5 Damjanovića.
Tim MUP RS dokumentovao je zločin u Čemernu i Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo dostavio krivičnu prijavu protiv 15 lica, od toga tri za komandnu odgovornost i 12 direktnih izvršilaca. Imena osumnjičenih policija ne želi da obelodani. „Novosti“ nezvanično saznaju da su krivične prijave podnesene protiv Salka Opačine, ratnog predsednika opštine Breza, Mehe Kulića, komandira milicije, Esada Solaka, komandira interventnog voda „Zelenih beretki“.
Za ratni zločin u Čemernu od 2005. godine postoji i predmet u Tužilaštvu BiH ali detalja nema.

STIMULATIVNE MERE
DISTRIKT, rečeno je u ovoj prilici, prednjači u poboljšanju uslova privređivanja u odnosu na BiH kroz zakonske i druge stimulativne mere i olakšice, ali je to, kako kažu, još nedovoljno, o čemu govori i podatak da je uz zabeležen rast izvoza u 2007, uvoz bio petostruko veći.

GROBLJE NA SOKOCU
UBIJENI Srbi sahranjeni su u zajedničku grobnicu u Čemernu. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1999. i po želji rodbine, sahranjeni na Vojničkom groblju u Sokocu. Povodom godišnjice stradanja u Čemernu je služen parastos ubijenim Srbima.

NEBRIGA
U ČEMERNU do danas nije obnovljena nijedna srpska kuća, niti preživeli Srbi i članovi porodica nastradalih mogu da se vrate jer do sela nema ni puta.