PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da je uloga mitropolita Amfilohija onakva kakva može biti čoveka na visokom nivou u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, „koja je manje verska, a više politička organizacija. On je gostujući na N1 televiziji rekao da „SPC čuva infrastrukturu Velike Srbije i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koji su tri prekogranične“.


Pročitajte još: Đukanović: Odlučni da rešimo pitanje crkve


- Amfilohijevo postupanje je u skladu sa misijom SPC i uvrenjem da je Crna Gora sticajem nesrećnih okolnosti postala nezavisna država i da će tu grešku crkva ispraviti. Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svetu uopšte. Po meni bilo je i svetlih trenutaka u njegovom političkom delovanju –kada je podržao otklon od Miloševićeve politike i kada je bio suzdržan uoči referenduma, kazao je Đukanović.

On je demantovao navode da je plan crnogorske vlasri da otme manastire od SPC i dodeli ih „CPC“.

-Reč je o jednoj groznoj i gruboj političkoj manipulaciji. Reč je o tome da je 1918., koju uzimamo kao razgraničenje postojala CPC kao autokefalna. CPC je nestala dve godine kasnije ukazom Aleksandra Karađorđevića, nakon što je Crna Gora nasilno prisajedinjena Srbiji 1918. Dakle, u vremenu postojanja CPC, sva njena imovina je bila državna. Država je davala na upotrebu svoju imovinu CPC, a CPC je mogla koristiti, ali nije mogla otuđivati. Nakon 1920. dakle, nakon nasilnog nestanka i crnogorske države i crkve, imamo jedan period od 1941.do 1945. Imamo rat. Nakon toga se obnavlja Crna Gora kao sastavni deo Jugoslavije. Ne obnavlja CPC, i događa se da prema našem viđenju devedesetih godina u nekom metežu ratova se potpuno neovlašćeno neko knjiži kao vlasnik nekadašnje, neupitno, državne imovine koja je bila najpre data na korišćenje CPC-u a od 1920.koristi je SPC u Crnoj Gori. Dakle, ovo nije pokušaj da mi otimamo od nekoga nešto što je njegovo.

O izjavi patrijarha Irineja da je „poturica gori od Turčina“, Đukanović je odgovorio:

- Pišite mu pamet...

Đukanović je uveren da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost „CPC“

-Naravno da to očekujem, jer bi me iznenadilo da se razmišlja drugačije. Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu. Kao što smo 1918. ostali bez države, pa nakon toga bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve, 2006. su se promenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim, organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države, kategoričan je Đukanović.