ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Hitni apel uputili su turistički radnici iz Hrvatske da vlada odmah odobri dodatnih 5.000 radnih dozvola za sezonske radnike, najviše iz Srbije, BiH i Crne Gore. U protivnom, turizam na Jadranu će doživeti kolaps, jer nema ko da radi kao konobar, kuvar, a sve je manje i onih koji u velikim hotelima mogu da rade na složenih turističkim poslovima.

Ovo je drugi apel u poslednjih pet dana, s tim da je vlada prvi put odbila uz obrazloženje da turistički radnici angažuju penzionere iz Hrvatske. I dok stižu vesti iz nekih mesta, kao što su Supetar i Dubrovnik, da lokalni huligani tuku i teraju sezonce iz Srbije i BiH, istarski turistički radnici tvrde da kod njih toga nema, a da su im radnici iz Srbije među najboljima:

- Vrata su im širom otvorena, nikakvih problema nemaju i neće ih imati - poručuju šefovi velikih turističkih kompanija iz Poreča, Umaga i Rovinja.

Sramni incident u Supetru, gde su brutalno pretučeni sezonci, među kojima su bila i dvojica mladića Srba iz Vukovara, osudili su i stanovnici tog mesta na ostrvu Brač, koji kažu da je sve zlo došlo od nasilnika iz Splita. Za sezonce, koje god nacionalnosti bili, imaju samo reči hvale i pozivaju ih da se javljaju na konkurse, kojih je sve više.


PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” NA LICU MESTA: Hrvati pohrlili u Bogojevo

- Uoči početka glavne turističke sezone situacija sa radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile - kažu nam u Hrvatskom udruženju poslodavaca u turizmu.

Do sada niko nije imao nikakvih zamerki na radnike iz komšiluka, koji su takođe zadovoljni uslovima rada. Konobari zarade i više od 1000 evra uz obezbeđen smeštaj, dok su plate kuvara od 1.500 evra naviše. Sezonski radnici iz Srbije pripremaju i specijalitete sredine iz kojih dolaze, a vlasnici restorana su više nego zadovoljni.

I dok se čeka odgovor vlade, najavljene su i strože mere protiv huligana za izazivanje incidenata i napada na sezonske radnike.

NEMA KOMŠIJA, NEMA PROFITA

SVAKO ugrožavanje turizma za Hrvatsku može da bude kobno, jer oko 100.000 radnika u turizmu ostvari 22 odsto BDP-a. Bez pomoći sezonskih radnika iz susednih zemalja bilo bi nezamislivo bolje poslovati:

- Ako u najskorije vreme ne dođe nekoliko hiljada novih sezonaca iz komšiluka, ovogodišnja sezona biće uništena" - kažu u Udruženju poslodavaca.