ZA poslednjih godinu i po iz budžetskih rezervi je potrošeno 22,01 milion evra i to na osnovu Vladinih tajnih odluka, te je javnost ostala uskraćena za informacije kojim kompanijama je podeljen novac poreskih obveznika. Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, novac iz tekuće rezerve se koristi za hitne, nepredviđene ili neplanirane i nedovoljno planirane izdatke, a o njegovom korišćenju, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija.

Poslednji podaci govore da je, od maja do decembra lane 9,26 miliona evra netransparentno dobilo više preduzeća, a kada se tome doda još 12,75 miliona podeljenih od maja 2017. do maja prethodne godine, dolazi se do ukupno 22,01 milion evra podeljenih na osnovu Vladinih tajnih odluka.


PROČITAJTE JOŠ:
CG: I voda po većoj tarifi?

Poslanica Demokrata Zdenka Popović smatra da je odluka Vlade o uvođenju posebnog stepena tajnosti trošenja budžetskih rezervi način da se od očiju domaće i međunarodne javnosti sakriju informacije o tome kako se troši novac svih građana Crne Gore.

BAHATI I NEODGOVORNI U DEMOSU smatraju da odluka Vlade da podatke o troškovima iz budžetske rezerve proglasi tajnom dokumentacijom predstavlja jedan u nizu primera neodgovornog odnosa vlasti prema novcu građana. - Dok većina ljudi nema mogućnost da svojoj deci da nekoliko evra za užinu, vlast bahato i neodgovorno operiše sa milionima. Vladajuća elita je otuđena od stvarnosti u našoj državi. Ovo je dodatni razlog za pobunu. Jer novac u budžetu nije vlasništvo ni ove, niti bilo koje Vlade, već zajedničko dobro svih građana. I naše je pravo da znamo koliko i za koje svrhe Vlada troši - saopšteno je iz Demosa.

- Ne postoji nijedna zakonska odredba koja obavezuje Vladu da sakrije od javnosti koje to kompanije dobijaju izdašnu državnu pomoć kroz tekuću rezervu - kazala je Popovićeva. - Posebno kada se novac daje privrednicima koji su istovremeno i najveći poreski dužnici, a njihov osnivač je država. Kao što je "Montenegro erlajns", "Železnički prevoz" ili "Železnička infrastruktura". Prema podacima Ministarstva finansija, tekuća rezerva za 2018. godinu je planirana u iznosu od 12,5 miliona evra, a rebalansom sredinom godine uvećana je na gotovo 30 miliona. Dakle, u prošloj godini uži kabinet Vlade je raspolagao sa skoro 30 miliona evra, a postupak dodele novca je u potpunosti netransparentan što budi sumnju u zakonito dodeljivanje novca iz rezervi.

Kako je dodala, zabrinjava činjenica da Crna Gora još nije otvorila pregovaračko poglavlje koje se odnosi na konkurenciju, koje, između ostalog, zabranjuje odobrenje i dodeljivanje državne pomoći kako se ne bi narušavala konkurencija.

- Mislim da je to jedan od najvažnijih razloga što se kriju podaci o trošenju novca iz rezervi, jer je potrebno stvoriti sliku kako su državna preduzeća samoodrživa i da Vlada poštuje preporuke Evropske komisije kada je reč o dodeli državne pomoći - navodi Popovićeva.

Zdenka Popović

Kome je dodeljen novac iz budžetskih rezervi, pitao je ministra finansija Darka Radunovića, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, međutim, nije mu dostavljen odgovor koliko firmi je dobilo ukupno 9,26 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ:
SINOVI UBIJENOG KOTORANINA: Obraz ćemo sačuvati, svako zna šta mu je činiti (FOTO)

Prema podacima koje je Radunović dostavio poslaniku Damjanoviću, za sedam meseci prošle godine sa pozicije tekuće budžetske rezerve je isplaćeno ukupno 20,79 miliona evra, za pravna i fizička lica, dok je Zakonom o budžetu za 2018. godinu planirano da se za tu namenu potroši 13 miliona. Osim toga, za sedam meseci prošle godine potrošeno je više novca iz tekuće budžetske rezerve nego 2017. kada je izdvojeno 19,68 miliona evra.