Predsednia Kolinda Grabar Kitarović oštro je reagovala na vest da piše doktorat na temu koja je već obrađena kod istog mentora i gotovo istovetnog naziva, rekavši da joj podmeću, da je reč o pokušaju diskreditacije, teškoj uvredi i da je spremna da objavi nacrt doktorata.

"Ovakve insinuacije pokušaj su političke diskreditacije, a ponajviše teška uvreda naučnoj zajednici, posebno Fakultetu političkih nauka, na kojem je tema moje disertacije prošla potreban verifikacioni postupak, a predstoji i dodatna verifikacija na nivou univerziteta. Odbrana radnje, kao i sama radnja, biće dostupna široj javnosti za dalje analize, a spremna sam već i u ovoj fazi javno da objavim nacrt doktorske radnje koji sam odbranila pred komisijom", poručila je Grabar Kitarović za hrvatski "Tportal".

Jutarnji list je objavio tekst u kojem se navodi da je mentor na doktoratu Kolinde Grabar Kitarović, profesor ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Anton Grizold, pre četiri godine bio mentor na izradi magistarskog rada gotovo istog naziva kao i doktorski rad hrvatska predsednica.

U tekstu navode da je magistar Bernardka Prašnikar na ljubljanskom Fakultetu za društvene nauke 2014. obranila magistarski rad pod nazivom 'Koncept odgovornosti za zaštitu i njegova upotreba na primeru Libije', a naslov doktorske disertacije Kolinde Grabar Kitarović je "Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (Libija)".

Pročitajte još - Kitarović "Za dom" bila u zabludi


Napominje se da je R2P skraćenica engleskog izraza Responsibility to protect. Reč je, navodi se, o konceptu koji je zamišljen kao savršeniji oblik onoga što smo pre poznavali pod nazivom "međunarodna humanitarna intervencija".

Koncept R2P, tj. odgovornosti za zaštitu, napominje se, daje pravo međunarodnoj zajednici da interveniše vojnom silom radi prevencije masovnih zločina nad civilnim stanovništvom u nekoj državi.

Fakultet političkih nauka je prihvatio izveštaj komisije za ocenu teme doktorskog rada predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kojoj je ovo, inače, poslednja godina mandata.

'Odobrena tema je 'Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (na slučaju Libije)' ", potvrđeno je "Tportalu".

Izveštaj je sastavila komisija u sastavu: Siniša Tatalović, Lidija Kos Stanišić i Anton Grizold te je prihvaćen s jednim glasom protiv, onim Dejana Jovića.

Portal piše da je iz izvora bliskih predsednici saznao da je Grabar Kitarović pročitala rad kolegice Prašnikar i druge radove koje su prof. Grizold i ona napisali na tu temu, ali njena radnja na koncept R2P gleda iz sasvim drugog ugla.

Kolinda Grabar Kitarović studirala je na renomiranim svetskim univerzitetima, kao što su Harvard, Džordž Vašington i Džon Hopkins, a navedenu temu radi s mentorom koji se bavio tom problematikom i dobro je poznaje, podseća "Tportal".