PREDSEDNIK Opštine Pljevlja Mirko Đačić podneo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu za nesavestan rad protiv direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše. Đačić se na krivičnu prijavu odlučio nakon što Mugoša nije prihvatio njegov predlog da se kroz naplatu dugovanja za koncesije na pljevaljske šume od kompanije "Vektra Jakić" plati dug Opštine prema državnom budžetu.

Prema pouzdanim saznanjima, Đačić je optužio Mugošu da je krivac za to što "Vektra Jakić" nije platila koncesije državi u iznosu od nekoliko miliona evra, od čega 70 odsto novca pripada Opštini Pljevlja.

Đačić je u nekoliko navrata saopštavao da se novac za izmirenje poreskih obaveza nalazi u kompaniji "Vektra Jakić". Naplatom višemilionskih potraživanja na ime koncesija za posečenu šumu pljevaljska lokalna uprava bi došla do novca za izmirenje poreskih obaveza.

Pročitajte još - Crna Gora: Porez ne plaća 200 kompanija

Đačić je više puta tvrdio da se pitanje duga "Vektre Jakić" i duga poreske uprave može rešiti razgovorom između te kompanije, Opštine Pljevlja i Vlade. Međutim, Mugoša je ostao pri stavu da neće dozvoliti isplatu plata bez uplate doprinosa i tom prilikom najavio blokadu računa Opštine Pljevlja ako se budu isplaćivale zarade u neto iznosu.

Poreska uprava je početkom marta oko 960.000 evra duga "Vektre Jakić" naplatila od dužnika te kompanije, a pritom je najavljeno i da će naplatiti još oko 600.000 evra. Na taj način PU je zaobišla pljevaljsku Opštinu, koja račun "Vektre Jakić" drži u blokadi od aprila 2016. godine i koja po osnovu poreza na nepokretnosti, od ove kompanije, potražuje 1,7 miliona evra.

BLOKADA OPŠTINE

BLOKADA računa Opštine Pljevlja usledila je 14. februara nakon što je pljevaljska lokalna uprava isplatila januarsku platu bez doprinosa. Mugoša je odlučio da blokira račun Opštine 14. februara, jer se svakog 15. u mesecu na opštinski račun slije oko 240.000 evra iz Egalizacionog fonda, dok mesečna rata za doprinose Opštine Pljevlja iznosi 103.000 evra. Nova blokada računa usledila je 8. marta nakon što je isplaćena i februarska plata bez uplate doprinosa.