PORODICA Babić u Zupcima generacijama se bavi maslinarstvom i na njihovom imanju je nekoliko stotina stabala maslina. Osim primarnih proizvoda, prvenstveno maslinovog ulja, Mirjana Babić je pre deset godina proširila asortiman i proizvodi sapun od maslinovog ulja koji je iz Bara stigao i na druge kontinente.

Ideju da oživi i osavremeni proizvodnju prirodnih sapuna od maslinovog ulja realizovala je Mirjana Babić kroz porodični posao u koji je uključila supruga Marka i troje dece koji su tada bili školskog uzrasta.


PROČITAJTE JOŠ: CG: Pasji život na pustom liscu

- Proizvodnju sapuna od maslinovog ulja smo počeli pre deset godina. Suprug Marko je zadužen za proizvodnju maslinovog ulja. Na imanju Babića stabla maslina su starosne dobi preko dve stotine godina, što svedoči o posvećenosti generacija maslinarstvu. Motivisali smo i naše troje dece da se uključe u porodični posao, kaže maštovita preduzetnica Mirjana Babić.

Za stotinu komada sapuna potrebno je oko pet litara devičanskog maslinovog ulja. U osnovnu sirovinu se često dodaju i eterična ulja.

- Bila je ideja da se stari, zaboravljeni proizvod - sapun od maslinovog ulja valorizuje na novi način. Hteli smo da to bude prepoznatljiv suvenir ovog kraja i mislim da smo u tome uspeli. Naše sapune unapređujemo tako što primarni materijal pomešamo sa biljkama koje se "uklapaju" sa maslinovim uljem - to je lekovito bilje. Prošle godine smo napravili sapun od maslinovog ulja u koji smo dodali eterično ulje mirte, koja je skoro zaboravljena i mislim da smo po tom proizvodu jedinstveni. Osim ovoga, pravimo sapune u koje dodajemo eterična ulja pelina, i to je orginalni proizvod našeg kraja - kaže Mirjana Babić.

Sapun od maslinovog ulja se upakuje na autentičan način i predstavlja originalan suvenir.

-Naše sapune, pošto su potpuno prirodni, upakujemo u prirodne materijale, na pakovanju sapuna je stara maslina. Osim toga, radimo po narudžbi i sapune koji su upakovani u keramiku. U poslednje vreme imamo pakovanja u kutijama od maslinovog drveta, što je idealan spoj - kaže Babićeva, dodajući da su pojedini hoteli prepoznali sapune od maslinovog ulja kao dobru ponudu, tako da svake godine narudžbe se povećavaju.


USPEH

KAD govori o uspehu, Mirjana ističe da je uspeh rezultat želje za učenjem i razmenom iskustava. Prema rečima uspešne žene, za biznis je veoma značajno povezivanje sa drugim preduzetnicima, jer na taj način dolazi do razmene ideja i unapređenja poslovanja.


PROČITAJTE JOŠ: Pljevlja: Zbog odrona put nije bezbedan

MIRTA - SVETA BILjKA MEDITERANA

Mirta se smatrala svetom biljkom koja je u grčkoj mitologiji pripadala Afroditi i Demetri, a u rimskoj Veneri. Sitni beli cvetovi simbolizovali su čistoću i smirenost device Marije, a njihov slatkast miris njenu milost i ljubav. Jevreji je, takođe, smatraju jednom od četiri svete biljke, a kod pojedinih evropskih naroda cvet mirte se nosi na venčanjima. Zbog umirujućeg i dezinfekcionog delovanja upotrebljava se za proizvodnju eteričnog ulja i lekovitih preparata, mirta se koristi kao začin.