OČIGLEDNO je da se nastavlja nepravedna politika Vlade Crne Gore prema Opštini Berane, u ovom slučaju klasična otimačina od Ministarstva prosvete. Naime, ovih dana, iako još nije okončan sudski spor, u prostorije Univerzitetskog centra useljavaju đake, čime Ministarstvo prosvete konačno pretvara ovo zdanje u privatno preduzeće Socijaldemokrata, ne poštujući lokalnu politiku, i ne vodeći nimalo računa o razvojnoj politici našeg grada.

Ovo tvrde iz Opštine Berane, potvrđujući tako pisanje "Novosti" da se sprema "otimačina" zgrade Univerzitetskog centra.

Pročitajte još: BERANE: Izgradnja elektrana ekološki terorizam

- Istine radi, zemljište na kom se nalazi ovaj objekat bilo je u vlasništvu Opštine Berane, koje je u tom pravcu 2010. godine dobilo i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pomenutog objekta, da bismo od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma dobili i upotrebnu dozvolu 2017. - objašnjavaju iz Opštine Berane. - Na volšeban način, 2018. ovo zdanje prelazi u ruke Vlade, odnosno Univerziteta, čime je prekršen svaki način dogovora i odbijena ruka saradnje pružena sa naše strane. Jedino što nam je preostalo je da pravdu potražimo sudskim putem i u upravnom postupku dokažemo ono što je svima dobro poznato, a to je da je imovina Opštine Berane oteta i predata Vladi. O svemu ovome smo upoznali i predsednika Vlade. Sudski spor još nije završen.

Pročitajte još: Berane: Sa Milom neće niko

Iz Opštine Berane dodaju da nažalost, poslednja dešavanja govore da SD i njihovom Ministarstvu prosvete ni najmanje nije stalo da Berane bude univerzitetski centar u pravom smislu te reči.

Nedobijene akreditacije za nove studijske programe, za šta su postojali kapaciteti u ovoj zgradi, nepostojanje volje i želje da se rekonstruiše škola na Donjim Lugama, iako je Opština uradila svoj deo posla uz gotov projekat, govore u prilog tezi da su uskostranački interesi Socijaldemokrata iznad interesa beranske lokalne uprave.

OTVORENA OTIMAČINA

- MOŽEMO očekivati ovih dana da u ovaj objekat budu smeštene i opštinske prostorije Socijaldemokrata ili njima bliskih partija, čime bi bio zaokružen projekat otvorene otimačine, koji se sprovodi prema Beranama. Bez obzira na ovakvu pogubnu politiku Vlade prema našem gradu, čime Univerzitetski centar gubi svoj osnovni smisao, lokalna uprava nastavlja sa svojom odgovornom, razvojnom politikom u interesu svojih Beranki i Beranaca - saopšteno je iz Opštine Berane.