VLADA Aleksisa Ciprasa podnela je u ponedeljak, dan posle velikih demonstracija u Atini protiv sporazuma kojim Makedonija dobija novo ime Severna Makedonija, grčkom parlamentu na ratifikaciju sporazum iz Prespe.

Grčka se obavezala i da će prestati da blokira Skoplje na putu ka članstvu u EU i NATO. Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

Predsednik najveće opozicione stranke u Grčkoj Nove demokratije Kirijakos Micotakis, nakon nedeljnih protesta u centru Atine protiv Prespanskog sporazuma, izjavio je u ponedeljak da je to bio glas "grčkog naroda" i da to mora de se čuje. Micotakis ističe da je taj sporazum protivan nacionalnom raspoloženju u Grčkoj i da ne uživa podršku drugih stranaka.

Ali bez obzira na stavove Micotakisa, čini se da većih dilema oko glasanja neće biti. Naime, mediji u Grčkoj navode da je i pored protivljenja dela javnosti, premijer Aleksis Cipras, čini se, obezbedio potrebnu većinu za usvajanje sporazuma, zahvaljujući pojedinim malim strankama.

Pročitajte još - Poslanik izgubio mandat zbog stava o Prespanskom sporazumu

Očekuje se da će sporazum iz Prespe dobiti podršku troje poslanika levičarske stranke To Potami (Reka) što bi Ciprasu obezbedilo većinu od ukupno 152 glasa - 145 poslanika njegove Sirize, dva biša poslanika nacionalističke partije Nezavisnih Grka, jedan nezavisni i jedan bivši poslanik To Potami.

GDE JE POTPIS IVANOVA? HORU glasova protiv dogovora sa Makedonijom pridružio se u ponedeljak i lider Nezavisnih Grka i bivši ministar odbrane Panos Kamenos, koji je rekao da je sporazum iz Prespe nevažeći zato što ga nije potpisao predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i da on ne može da stupi na snagu ako ga ne potpišu predsednici obeju država.

Tokom demonstracija održanih u nedelju protiv sporazuma iz Prespe, u sukobima ispred parlamenta u Atini povređeno je najmanje 25 grčkih policajaca. Iako su cifre koje su dali organizatori i policija bitno različite, od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada, u ponedeljak je u medijima postignut "dogovor" da je bilo oko 200.000 demonstranata.

Analitičari procenjuju da su ovo poslednje velike demonstracije protiv Prespanskog sporazuma. Zasad, nova okupljanja nisu ni najavljena.

Jedan deo Grka veruje da pominjanje naziva "Makedonija" u imenu susedne zemlje predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasleđa i da bi moglo da dovede do teritorijalnih pretenzija i to je bio glavni razlog nezadovoljstva i uličnih okupljanja.

Jedna od nejasnoća je i kada će se tačno glasati u parlamentu u Atini o sporazumu. Naime, u ponedeljak je najpre stigla vest da će se o sporazumu glasati u petak 25. januara, da bi kasnije agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz parlamenta, javila da će glasanje biti dan ranije, u četvrtak.

Pročitajte još - ZAEV „ISPEGLAO“ ZAHTEVE ALBANACA: Uoči glasanja u Sobranju o ustavnim izmenama makedonski premijer najavio namenske korekcije Ustava

MIRNO U SKOPLjU

I DOK u Grčkoj ima tenzija oko novog imena Makedonije, u Skoplju se više bave unutrašnjim temama, pa je tako glavna vest u ponedeljak bila da je odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski povukao tužbu za klevetu izrečenu u vezi sa slučajem prodaje Makedonske banke, protiv aktuelnog predsednika Vlade Zorana Zaeva.