POVODOM "afere Atlas" lideri Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA pozvali su ostatak crnogorske opozicije na trajni bojkot Skupštine i svih njenih radnih tela od strane 39 poslanika, uključujući i Odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva sve do ispunjenja uslova za poštene izbore.

Pročitajte još: Crna Gora: Bunu podržali nezadovoljni

U predlogu se navodi "trajno i čvrsto obavezivanje" da sa DPS nema formiranja predizborne ili postizborne koalicije na lokalnom ili državnom nivou, kao ni ulaska u bilo kakve političke aranžmane. Definisanje zajedničkih uslova parlamentarne opozicije za poštene izbore koji će se ispostaviti Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, bez čijeg ispunjenja nema održavanja narednih parlamentarnih i predsedničkih izbora, posebno je apostrofirano.

- Obavezivanje da će, u slučaju neispunjenja uslova za poštene izbore, celokupna opozicija bojkotovati naredne parlamentarne i predsedničke izbore. Bojkot narednih parlamentarnih i predsedničkih izbora od strane celokupne opozicije podrazumeva organizaciju svih oblika demokratskog građanskog bunta - kazao je Aleksa Bečić, predsednik Demokratske Crne Gore. - Ukoliko je kolegama iz opozicije prihvatljiv ovakav pristup i predlog, spremni smo da organizujemo sastanak na nivou ovlašećnih predstavnika parlamentarnih političkih subjekata kako bi se navedeno potvrdilo i kako bismo definisali zajedničke uslove za poštene izbore koje bi ispostavili međunarodnoj zajednici.

Pročitajte još: DEMOKRATSKI FRONT POSLE AFERE "KOVERAT" PODNOSI KRIVIČNE PRIJAVE: Na udaru Stijepović, Knežević, Katnić i Đukanović (VIDEO)

S druge strane, Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA "podvukao" je da je Crna Gora spremna za opšti građanski bunt.

- Ne može se dozvoliti da se tek tako pređe preko afere "koverta". Moramo da se suprotstavimo ovome što se dešava - poručio je Abazović.

TUŽILAŠTVO SPREMNO

DRŽAVNO tužilaštvo Crne Gore preduzeće sve mere i radnje kako bi se u slučaju "afere Atlas" utvrdile sve neophodne činjenice, ističe se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

- Ukoliko se utvrdi da je učinjeno bilo koje krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, za to će se snositi odgovornost. Državno tužilaštvo i u ovom, kao i u svim drugim predmetima, isključivo će primenjivati zakon koji je jednak za sve - poručili su iz VDT.