NOVOGODIŠNjA poruka albanskog premijera Edi Rame da je otvaranje granice sa Kosovom samo posao po kriterijumima Šengenskog sporazuma, i da je u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka, imaće sa zapadne strane međe prema Podgorici prvi test u Tuzima 3. marta, kada će se održati prvi izbori za parlament najmlađe opštine u Crnoj Gori. Ono što su godinama Albanci u Crnoj Gori tražili, to im je sada omogućeno, tako da će ovog puta moći potpuno samostalno da biraju svoje predstavnike. Gotovo je sigurno da će u podnožju Dečića prevagnuti nacionalne boje.

Pročitajte još:IZBORI, PA RAZGRANIČENjE SA PODGORICOM: Tuzi će da glasaju u februaru?

- Ovde će doći do preslaganja regionalne politike, ali i granica, što vlast u Podgorici još ne želi da vidi - kaže za "Novosti" politički analitičar profesor dr Srđa Vukadinović. - Ako se otvore granice između Kosova i Albanije onda će se otvoriti priča i o promeni granica u celom regionu. U to bi pride "trebalo" da se uklope i delovi Makedonije, kao i Crne Gore.

Naš sagovornik smatra da crnogorske političke elite zarad očuvanja privilegija ne vide dalje "od nosa", pa zato sarađuju sa albanskim nacionalnim partijama.

- Otvaranje granice Crne Gore i Kosova nova je realnost i nova državna tvorevina! Tuzi su samo jedna tačka na tom širem planu u koji će se vrlo brzo uklopiti i Ulcinj - upozorava Vukadinović, dodajući da se ova "velikoalbanska priča" uklapa u onu drugu koja se odnosi na napade na Njegoša i druge crnogorske velikane, simbole i istoriju. - Tačno je da je DPS do sada imao uporište u Malesiji, ali se ono preko noći može promeniti pogotovo kada su glasači nacionalno obojeni.

Pročitajte još: UOČI RAZGRANIČENjA SA PODGORICOM: Žele Kuče i "Plantaže 13. jul"!

Da nema ničeg lošeg u tome što je Rama izjavio, za "Novosti" tvrdi Nikola Gegaj, funkcioner DPS.

Nikola Gegaj Foto DPS

- Crna Gora ima odlične odnose sa svim susednim državama i sa njima nema nijedno otvoreno pitanje. Ja sam ovih dana bio u Albaniji, u Skadru, i primetio sam velike gužve na graničnim prelazima, a jedini razlog su naše prelepe zimske destinacije, kao što su Kolašin i Žabljak i ostali centri, prelepa Podgorica sa svojim šoping-centrom "Delta" - kaže Gegaj. - To je i razlog da se zahteva otvaranje granica. Mi svi želimo da uđemo u EU gde su granice otvorene. Teza o "prirodnoj Albaniji" je anahrona i kao takva neprirodna, jer živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država.

Izbori, pa "razgraničenje" sa Podgoricom čeka opštinu Tuzi posle 3. marta. Nova lokalna samouprava je 1. septembra prošle godine postala samostalna zahvaljujući glasovima poslanika u državnom parlamentu - DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative i koalicije "Albanci odlučno". To je urađeno zahvaljujući izmenama zakona o teritorijalnoj organizaciji, koje je usvojila Vlada Crne Gore. Time je stavljena tačka na projekat albanskih nacionalnih stranaka da Tuzi postanu "suverene".

Srđa Vukadinović

BOGATSTVO OPŠTINE

OPŠTINA Tuzi se prostire na oko 240 kvadratnih kilometara (15,7 odsto teritorije Podgorice) sa 47 naselja, koji imaju oko 15.000 stanovnika. Veće su od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština. Kao prednosti za dobijanje opštine su privredne, kulturološke i društvene prednosti, kao i geografski položaj, granica sa Albanijom. U blizini su aerodromi, luke Bar i Drač, Skadarsko jezero, nacionalni parkovi, kao i jedna od najuspešnijih crnogorskih kompanija "Plantaže 13. jul", koje poseduju vinograd u jednom kompleksu na preko 22.225 hektara sa više od milion čokota vinove loze"!