SPECIJALNO državno tužilaštvo proširilo je istragu u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarih izbora 2016. godine i identifikovalo osam stranih državljana, pripadnika kriminalne organizacije koja je nasilno pokušala da uđe u Skupštinu Crne Gore. To je potvrđeno "Novostima" iz Specijalnog tužilaštva.

Isti sagovornik dodaje da se radi o bliskim saradnicima bivšeg operativca CIA Džozefa Asada koji je odbio da svedoči u slučaju pokušaja terorizma.

Istragom su obuhvaćeni: Ladislao Karbalosa, Džon Džosef di Paolo, R. Skot Rivas, Horge Miar, Joram Frig, Meteos Konstantinu, Roni Kohaba Oikana al Belati i Reni Kohaba Oikana al Belati.

Osmorka se tereti za krivična dela "stvaranje kriminalne organizacije" i krivično delo "terorizam u pokušaju izvršen putem pomaganja".

... Reč je o osobama sa značajnim iskustvom u obaveštajnom radu sa kojima je Asad već sarađivao prilikom brojnih operacija na Bliskom istoku. Tužilaštvo veruje da su imali zadatak da pruže značajne bezbednosne usluge Demokratskom frontu, ispred zgrade parlamenta nakon glasanja na parlamentarnim izborima.

Pročitajte još - DEMOKRATSKI FRONT POSLE AFERE "KOVERAT" PODNOSI KRIVIČNE PRIJAVE: Na udaru Stijepović, Knežević, Katnić i Đukanović (VIDEO)

Njihov zadatak je, prema dokazima do kojih je došlo Tužilaštvo, bio da najkasnije do 10. oktobra, 2016. godine izrade detaljan plan evakuacije nakon planiranih dešavanja i okupljanja pristalica DF ispred zgrade Skupštine, ali i da naprave šemu komandnih mesta i lokacija na kojima bi trebalo da se nađu nakon što se izazove haos na ulicama Podgorice.

Sagovornik iz Tužilaštva dodaje da je Asadova ekipa instalirala uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije, te da su korišćene posebne mere zaštite prilikom korišćenja interneta, dok je za posebnu komunikaciju korišćen satelitski telefon.


LIDERI DF I SRPSKI DRŽAVLjANI

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević, vozač ovog političkog saveza Mihailo Čađenović, ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te devet srpskih državljana.