TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića (29), zvanog Ebu Davud iz Zenice, kojom se tereti za terorizam i organizovanje terorističke grupe.

Ahmetspahiću se na teret stavlja da je od 2013. do 2018. godine boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija IZ, Jabhet al Nusra i Al Nusra front, koje je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija proglasio terorističkim organizacijama.

- Optuženi se tereti da je u dva navrata boravio na području Sirije i Iraka, gde se pridružio paravojnim formacijama i učestvovao u borbama i terorističkim aktivnostima, pri čemu je i teško ranjen na području Sirije - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da je istraga protiv Ahmetspahića vođena u okviru predmeta "Damask", koju Tužilaštvo BiH sprovodi zajedno sa SIPA, te drugim bezbednosnim agencijama u zemlji i inostranstvu.


PROČITAJTE JOŠ: VLASTI BIH VRAĆAJU TERORISTE ID I NjIHOVE PORODICE: Žene rodile 50 dece u bazama ISIL-a


Optuženi Ahmetspahić se trenutno nalazi u pritvoru, a uz optužnicu Sudu BiH je dostavljen i predlog za produženje pritvora. U pritvoru se nalazi od novembra prošle godine kada je uhapšen na aerodromu u Sarajevu.

OPTUŽEN Munib Ahmetspahić

NAPAD NA AMBASADU SAD

OSIM borbi na stranom ratištu, istražni organi BiH dovodili su ga u vezu sa terorističkim napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu osuđen na 15 godina zatvora.