DEO Kuča sa Rikavačkim jezerom mora da se nađe na novoj mapi Tuzi, najmlađe crnogorske opštine koja je taj status dobila 1. septembra ove godine! To je članovima odbora za razgraničenje Tuzi i Podgorice poručio predsednik odborničkog kluba Demokratskog saveza Ivan Ivanaj.

- Iako nije dobro što Demokratski savez, kao opoziciona partija, nema predstavnika u odboru, mi ćemo nastaviti da pratimo proces razgraničenja i nećemo ćutati na eventualne odluke koje bi štetile Malesiji. Deo Malesije sa Koštica i Rikavačko jezero, ne bi bilo dobro da u razgraničenju budu van njene teritorije - saopštio je Ivanaj.

Pročitajte još - IZBORI, PA RAZGRANIČENjE SA PODGORICOM: Tuzi će da glasaju u februaru?

"Teritorijalni apetiti" Tuzana ne završavaju se samo sa Kučima, nego smatraju da i najuspešnija crnogorska kompanija "Plantaže 13. jul" treba da pripadnu Malesiji. Tu je najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi na preko 22.225 hektara sa više od milion čokota vinove loze. Poseduju i plantaže bresaka i maslina. A ova uspešna firma ima i jedinstven u svetu podzemni vinski podrum na nekoliko hektara, kapaciteta od više desetina miliona litara! To je još ranije saopštio Abedin Adzović, prvi čovek Tuzi.

- Kada je reč o imovini, očekujem da sva imovina koju je do sada koristila Opština u okviru "glavnog grada" Tuzi, bude vlasništvo Opštine Tuzi, kao i da prihodi od AD "Plantaže 13. jul" pripadaju Opštini Tuzi - kazao je Adzović.

Tuzi se trenutno prostiru na 240 kvadratnih kilometara (15,7 odsto teritorije Podgorice), sa 47 naselja, koji imaju oko 15.000 stanovnika. Prema ovim parametrima veće su od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština.

Pročitajte još - ALBANCI U CG NA KORAK DO SAMOSTALNOSTI: Opština Tuzi deo pogodbe

Albanci su još ranije uradili studiju o opravdanosti formiranja opštine Malesije sa Tuzima kao administrativnim i kulturnim centrom, udaljenim desetak kilometara od Podgorice. Kao prednosti za dobijanje opštine naveli su da područje Malesije poseduje institucije za funkcionisanje punopravne opštine, a to su privredne, kulturološke i društvene prednosti, kao i geografski položaj, granica sa Albanijom i sa njom povezani železnicom. U blizini su aerodromi, luke Bar i Drač, Skadarsko jezero. Tuzi se delom oslanjaju i na Nacionalni park Prokletije, ali i Skadarsko jezero, pa bi uz druge resurse ovaj kraj mogao još više da unapredi planinski i jezerski turizam, a tu je i kanjon reke Cijevne.

IZBORI

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović doneo je odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tuzi koji će biti održani 3. marta 2019. godine. Nakon toga nova vlast će se pozabaviti razgraničenjem sa Podgoricom.