S OBZIROM na to da je Albanija uvela zabranu seče drveća na deset godina, od pre dve godine cveta trgovina s tom zemljom. Za metar drva za ogrev u toj državi su plaćali čak 120 evra, što je duplo skuplje u odnosu na domaće tržište. Visoka cena koja odgovara trgovcima, međutim, ugrožava šumski fond u Crnoj Gori. Iako se o trgovini ogrevom preko granice uveliko priča, u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva tvrde da od maja 2017. godine pa do danas u susednu Albaniju nije izvezen nijedan trupac.

Prema podacima kojima "Novosti" raspolažu, 2017. godine je iz Crne Gore legalni izvoz trupaca u Albaniju bio "težak" svega 113.762 evra. To je čak 39 puta manje nego 2016, kada je izvezeno trupaca za 4,44 miliona evra. Iz zvaničnog izveštaja Ministarstva, za čak 75 odsto bio je manji i izvoz ogrevnog drveta u Albaniju, koja je naprosto "gutala" sve količine koje su nuđene iz crnogorskih šuma, uglavnom sa severa države.

- Iz Crne Gore je u prva četiri meseca 2017. godine izvezena neznatna količina trupaca, ne samo u Albaniju, već i u druge zemlje regiona. Od maja 2017. godine pa do danas nije bilo izvoza trupaca. Tada je Vlada donela odluku o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, kojom je uspostavljen sistem kontrole odliva ovih proizvoda - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Za uvoz hrane ode 400 miliona evra!

U Ministarstvu objašnjavaju da je prošle godine u Republiku Albaniju izvezeno prerađenih proizvoda od drveta (rezana građa, palete i drvni pelet) u vrednosti 3,8 miliona evra. Podaci o izvozu ovih proizvoda za 2018. godinu biće dostupni početkom sledeće godine.

- Odlukom o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata nisu predviđene posebne situacije u kojima je moguć izvoz trupaca, niti je od strane nadležnih državnih organa konstatovan nelegalan izvoz prema Albaniji u navedenom vremenskom intervalu - jedan je od odgovora koji su stigli iz Ministarstva, uz naglašavanje da se u skladu s navedenom odlukom različito tretiraju drvni sortimenti koji potiču iz šuma u državnom i šuma u privatnom vlasništvu.

ZABRANjENO I OGRANIČENO

U MINISTARSTVU su kategorični da je izvoz trupaca koji potiču iz državnih šuma zabranjen, dok je izvoz trupaca iz privatnih šuma ograničen, odnosno može se realizovati samo uz prethodno dobijenu dozvolu za izvoz, koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.