Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske ponovo je u utorak odbacilo navode o navodnom maltretiranju i fizičkom nasilju nad migrantima, nakon što su domaći i inostani mediji objavili niz ispovesti migranata koji su se žalili na brutalnost hrvatske policije.

Iz tog resora su za reginalnu N1 TV saopštili da su do sada u više navrata demantovali navode o navodnoj policijskoj brutlanosti prema.

"I ovom prilikom ih još jednom u potpunosti odbacujemo. Hrvatska policija postupa poštujući nacionalno zakonodavstvo, kao i međunarodne standarde", poručili su iz MUP-a Hrvatske.

Naveli su da iz medijskih napisa i službenih izveštaja policije Bosne i Hercegovine imaju saznanja da se migranti na njihovom području međusobno sukobljavaju, povređuju, te da je policija u sprovedenim racijama i pretraživanjem prostora u kojem borave migranti pronalazila hoadno i vatreno oružje pogodno za napad i povređivanje.

"Izjave osoba koje pokušavaju ilegalno da pređu granicu Republike Hrvatske potrebno je sagledati u kontekstu situacije u kojoj se nalaze, a to je da na svom putu, dolaskom pred hrvatsku granicu, koja je ujedno i spolna granica EU, nailaze na granicu koja se štiti i nadzire", poručuju iz hrvatskog MUP.

Gotovo od samog početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini, na području Unsko-sanskog kantona, zabeležino je na desetine ispovesti migranata, koji su bili, kako kažu žrtve, nečovečnog ponašanja policije Republike Hrvatske prema njima.

Pročitajte još - Gardijan: Migrante u Hrvatskoj čekaju batine, ako imaju sreće samo im slome telefon

Bilo je svega, kazali su migranti, od fizičkog nasilja do oduzimanja imovine.

Slike povreda na telima migranata zabene su u šatorskom kampu u Velikoj Kladuši. Pretežno na glavama, leđima, nogama. Iste priče kao i mesecima unazad - tvrde da im povrede zadaje hrvatska policija. Oduzima telefone, punjače, novac.

Iz MUP-a Hrvatske poručuju da svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito uđu i borave u Hrvatskoj, a koji ne zatraže međunarodnu zaštitu policija je dužna da donese rešenje o povratku i preduzme mere za njihov odlazak iz Evropskog ekonomskog prostora.

Tako se na osnovu sklopljenih bilateralnih readmisijskih ugovora s drugim državama prihvataju i vraćaju osobe koje nezakonito borave u jednoj državi članici, a ušle su iz druge države članice

Iako je, kažu u MUP, državljane trećih zemalja moguće vratiti i na osnovu Zakona o strancima, većina prihvata i vraćanja sprovodi se na osnovu bilateralnog readmisijskog ugovora..

"S druge strane, ako državljanin treće zemlje izrazi nameru za međunarodnu zaštitu, izdaje mu se potvrda o izraženoj nameri i, ako je namera izražena nakon što je rešenje o povratku već doneseno, rešenje se neće izvršiti do okončanja postupka odobravanja međunarodne zaštite", poručili su iz hrvatskog MUP-a.

Navode i da nezakonite migracije predstavljaju sigurnosni rizik kojem MUP RH pristupa sa ozbiljnošću i da ih neće dozvoliti, poštujući sva nacionalna i evropska zakonodavstva.

"Još jednom ističemo našu predanost u sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice i ujedno na svim nivoima podstičemo zakonite oblike pomoći, onima koji ostvaruju pravo na azil, a Republika Hrvatska će ih prihvatiti u skladu sa našim iskazanim mogućnostima kroz legalne institute preseljenja i premeštaja", navodi se u odgovoru hrvatskog MUP-a.

Napominju da sarađuju sa susednim zemljama.