ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


NISMO naivni i svesni smo da neki žele da ovde danas ne uspemo. A oni koji žele da nas podele neće uspeti - rekao je u petak u Zagrebu američki ministar odbrane Džejms Matis, koji učestvuje na sastanku regionalnih ministara u sklopu Američko-jadranske povelje, očito ciljajući na Rusiju.

PROČITAJTE JOŠ: Asad: Otkud pravo Hrvatskoj da teroristima šalje oružje za ubijanje nedužnih Sirijaca?

Iz Vašingtona su ranije poručivali da Rusija želi da proširi uticaj na Balkanu, posebno kad je reč o Srbiji i RS. Iako nije direktno spomenuo ni Rusiju ni Srbiju, Matis je u više navrata tokom boravka u Zagrebu slao nedvosmislene poruke da SAD žele da imaju uticaj u ovom delu Evrope i da neće dopustiti razdor među svojim saveznicima.

Matis je najavio veći angažman SAD na ovim prostorima, ali nije objasnio kako će to konkretno da izgleda:

- Ostajemo predani jugoistoku Evrope, a Amerika će i dalje jačati partnerstva u regionu.

Matis, kojeg još zovu "Besni pas", prošle godine je hrvatskom ministru odbrane Damiru Krstičeviću rekao da će "Oluju" proučavati američki vojni stratezi i da će o njoj biti reči u američkim vojnim školama, a sad mu je najavio da će Amerika Hrvatskoj poslati još helikoptera.


KRSTIČEVIĆ PREĆUTAO ISTINU

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin nije u petak bio u Hrvatskoj, iako Srbija ima status posmatrača. Hrvatski ministar Damir Krstičević prećutao je istinu kad su ga novinari pitali zašto Vulin ne prisustvuje skupu:

- Zašto nije došao? To treba da pitate Republiku Srbiju. Krstičević je prećutao da je Zagreb zabranio ulazak Vulinu u Hrvatsku posle nedavne zaoštrene retorike.