Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na severu zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je jutros javila sirijska novinska agencija, "suprotstavile turskoj agresiji".

Sirijska agencija Sana je to izvestila u kratkom izveštaju, ne navodeći detalje.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, prenosi AP.

Pročitajte još - Sirijski Kurdi: Napad Turske oživeo Islamsku državu

U izveštaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na severu Sirije.

U toj velikoj promeni saveznika, kako prenosi AP, kurdske snage će se razmestiti "rame uz rame" sa vladinim trupama duž sirijske granice.

To je saopšteno nekoliko sati pošto su zvaničnici SAD rekli da će američke trupe napustiti sever Sirije, zbog "haosa koji je izazvala turska ofanziva".

Prethodno je, kako podseća AP, predsednik SAD Donald Tramp naredio svojim trupama da se povuku, što su kurdski saveznici videli kao izdaju.

Glas Amerike je, pozivajući se na kurdske zvaničnike, preneo da će sirijska vlada rasporediti svoje vojnike uz granicu sa Turskom kako bi pomogla sirijskim Kurdima da se izbore sa turskom vojskom.

Dogovor Kurda, Sirije i Rusije koja je glavni saveznik sirijske vlade, desio se četiri dana pošto je Turska počela ofanzivu na severu Sirije - odmah nakon što su SAD povukle svoju vojsku.

"Kako bi napadi bili sprečeni, postignut je dogovor sa vladom u Siriji čija je dužnost da štiti svoje granice i suverenitet zemlje, da sirijska vojska uđe na sever i rasporedi svoje snage uz granicu sa Turskom", navodi se u saopštenju Kurda.

Kurdi kažu da će kompletna vojska biti raspoređena u naredna dva dana.

Američki predsednik Donald Tramp je u nedelju naredio da se iz Sirije povuku i preostalih 1.000 američkih vojnika jer bi bilo "jako pametno, za promenu" da Amerika ne učestvuje u sukobu između Turske i Kurda. Tramp je najavio i sankcije Turskoj.

Sirijski Kurdi kažu da su ih SAD potpuno izneverile, budući da su se rame uz rame borili sa njima protiv Islamske države, u okviru Sirijskog demokratskog fronta.

Takođe kažu da ih ignoriše većina arapskog sveta kao i UN.

"Želimo da nađemo rešenje...ali vidite šta se dešava, a oni nas ne podržavaju. Ne treba nikome da verujemo i treba da se oslonimo na sebe. Svaki Kurd treba da nosi oružje i da bude spreman", rekao je nadležni za kurdsku odbranu u gradu Kobani, Ismat Šeih Hasan.

Pročitajte još - TRAMP VOJNICIMA SAD: Krenite ka jugu, ne napuštajte Siriju

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare upozorili Tursku da stvara "nepodnošljivu humanitarnu situaciju".

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži takođe je protiv operacije Ankare na severu Sirije.

"Prosipa se krv, a ne voda", napisao je on na Fejsbuku.

ERDOGAN: SPREMNI SMO ZA NAPAD NA MANBIJ


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske trupe i njeni saveznici iz sirijske opozicije spremni da počnu napad na grad Manbij koji drže sirijski Kurdi.

"Sprovešćemo našu odluku o Manbiju", rekao je Erdogan novinarima.

Cilj je da se u taj grad vrati arapsko stanovništvo koje, kako je rekao, ima sva imovinska prava, prenosi AP. Prethodno je turska relevizija javila da se turske snage pripremaju za operaciju u Manbiju i da su se pozicionirale na obodu grada.

Predsednik Erdogan rekao je da Turska neće odustati od ofanzive na kurdske borce na severoistoku Sirije "bez obzira na to šta neko kaže", dodavši da će se bitka nastaviti dok se ne postigne "konačna pobeda".

"Odlučni smo da nastavimo operaciju do kraja, ne obraćajući pažnju na pretnje. Apsolutno ćemo završiti posao koji smo započeli. Naša bitka će se nastaviti sve do konačne pobede", rekao je Erdogan tokom govora u Bakuu, preneo je Rojters.

On je, takođe, osudio Evropsku uniju i Arapsku ligu zbog njihovih kritika turske operacije i tražio međunarodna sredstva za planove Ankare za stvaranje "bezbedne zone" na severoistoku Sirije.


TURSKA: KURDI ISPRAZNILI ZATVOR SA DžIHADISTIMA

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da sirijski Kurdi puštaju iz zatvora pripadnike takozvane Islamske države u delovima Sirije gde Ankara sprovodi ofanzivu.

Akar je novinarima u Ankari rekao da su Kurdi ispraznili jedini zatvor gde su čuvani pripadnici ID, i da su oni premešteni, prenosi Rojters.

"Kao što znate ulažemo maksimalne napore za ove zatvore. Kada smo stigli do njih videlo smo da su ispražnjeni i da su ekstremisti odvedeni", rekao je Akar ali nije naveo koliko je zatvorenika bilo u zatvoru.