ZAPOSLENI u UN, kako stvari stoje, neće dobiti plate u novembru. Generalni sekretar ove organizacije, Antonio Guteres, upozorio je da se UN nalaze u "najdubljem budžetskom deficitu u deceniji". Ukoliko članice pod hitno ne izmire svoja dugovanja zajedničkoj kasi, neće biti dovoljno keša za isplatu zarada. Prikupljeno je, naime, tek 1,8 od oko tri milijarde evra, koliko iznosi budžet za ovu godinu. Nedostaje cela trećina ovogodišnje finansijske konstrukcije.

Većina od 193 zemlje UN spada, doduše, u redovne platiše. Tako je njih 129 uplatilo sve dažbine za 2019. godinu. Paradoksalno, među državama koje su, iako među poslednjima, ipak izmirile svoja dugovanja je i Sirija, zahvaćena višegodišnjim ratnim dejstvima. Još jedna nelogičnost: bolje platiše upravo su siromašnije i manje zemlje, a "zapinje" kod neuporedivo bogatijih.

PROČITAJTE JOŠ - UN u najgoroj finansijskoj krizi u poslednjih 10 godina


Tako su se, među onima koje nisu u potpunosti izmirile svoje obaveze, našle SAD, odgovorne za punjenje nešto više od petine kase UN, odnosno, njenih 22 odsto. Najveći obveznik predvodi i "crnu listu" najneredovnijih platiša. Američka misija u UN, potvrdila je da je Vašington budžetu UN dužan 674 miliona evra, plus dodatnih 347 miliona koje treba da obezbedi na ime svojih pređašnjih budžetskih obaveza.

Uplate Vašingtona kasne, pravdao se američki zvaničnik, jer se fiskalna godina u ovoj zemlji završava 30. septembra. Šef Bele kuće, Donald Tramp se, osim toga, žali da njegova zemlja snosi isuviše mnogo budžetskih obaveza i zahteva reforme obligacionog sistema u okviru UN.

Osim SAD, dužni su i Brazil, Iran, Izrael, Meksiko, Venecuela, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Urugvaj. Južna Koreja godišnje treba da uplati 69 miliona dolara, Meksiko 39 miliona, a Izrael 15 miliona dolara. Iran duguje 12 miliona, a Venecuela 22 miliona.

Tri zemlje rizikuju da zbog ogromnog kašnjenja sa uplatama izgube pravo glasa u Skupštini UN. To su Komori, zvanično Savez Komora, suverena država, ostrvski arhipelag u Indijskom okeanu, Somalija i Sao Tome i Principe. To se dešava "kad je iznos koji država duguje jednak članarini iz prethodne dve pune godine, ili viši od toga".

Antonio Guteres Foto EPA

Berlin je, nasuprot listi dužnika, već u februaru u celosti izmirio svoju ovogodišnju obavezu, od nešto malo manje od 155 miliona evra, što je okruglo šest odsto kase UN.

- Naš rad i naše reforme su ugroženi - izjavio je Antonio Guteres na sastanku Odbora za budžet UN. - Problem toka novca toliko je veliki da, bez smanjenja potrošnje sprovedene u januaru, ne bismo bili u mogućnosti ni da finansiramo ni septembarski godišnji samit Generalne skupštine, koji je okupio svetske lidere. U osnovi ove finansijske krize leže, međutim, akutni strukturni problemi, koji zahtevaju što brže rešavanje.


PROČITAJTE JOŠ - Gutereš: UN ponestaje novca, platite dugove

Guteres, dodaje, apelujući na članice da što pre uplate koliko su dužne da, zbog nedostatka novca neće moći da bude ispoštovana ni agenda konferencija i sastanaka. Već je septembarska generalna skupština UN finansirana novcem koji je pretekao iz ranijeg perioda, napisao je Guteres u pismenom obraćanju članicama.

Nemački Dojče vele podseća da regularni budžet UN namiruje troškove za političke, humanitarne, ekonomske i komunikacijske, kao i projekte za prevazilaženje siromaštva. Vojni, odnosno, mirovni budžet Organizacije, koji uključuje vojni personal UN, finansira se odvojeno.


SVAKE GODINE SVE MANjE

DO kraja septembra, države članice, platile su samo 70 odsto ukupne svote za redovan budžet. Portparol UN Stefan Dižarik ističe da je lane u isto vreme bilo izmireno skoro 80 odsto "kase". Generalni sekretar Antonio Guteres, zatražio je hitne mere, uključujući dalje smanjenje službenih putovanja i odlaganje narudžbi robe i usluga. Pored toga otkazuju se skupovi planirani posle radnog vremena, a konferencije i drugi sastanci će se možda odložiti ili njihov obim "prilagoditi".