PARIZ- OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je pozvao Francuze na korenitu promenu u društvu i direktno učešće u razotkrivanju opasnosti od "islamističke hidre". Odajući počast stradalim policajcima koje je pre nekoliko dana usred pariske policijske prefekture ubio njihov kolega koji je promenio veru i radikalizovao se, Makron je uputio poruku Francuzima da svi, bez obzira na veru i uverenje, u školi, na poslu, bogomoljama, u komšiluku nastoje da primete i prijave sve one koji se udaljavaju od republikanskih vrednosti.


- Institucije i državne službe ne mogu same, cela nacija treba da se ujedini, mobiliše i reaguje u borbi protiv tog podzemnog islamizma koji zavodi decu Francuske - istakao je francuski predsednik, obećavši bespoštednu borbu protiv islamskog terorizma.


Makron je istakao da to ni u kom slučaju nije borba protiv jedne religije, već protiv skretanja koje vodi ka terorizmu.


PROČITAJTE I: POSLE MASAKRA U SEDIŠTU POLICIJE: Napadač imao podatke kolega, strahuje se da ih je podelio


Po jakoj kiši, u dvorištu policijske perfekture, francuski predsednik je istakao da se radi o jednoj od najbolnijih drama u istoriji pariske prefekture i odao priznanje svim policajcima i službi bezbednostni koja je u poslednjih šest godina, od kako traje teroristička opasnost, razotkrila i osujetila 59 atentata.


AP photo


LEGIJA ČASTI


ČETVORO stradalih, svi starosti od 38 do 50 godina, koje je za sedam minuta nožem ubio Mikael Arpon, odlikovani su danas posthumno Legijom časti. Uskoro bi isti orden trebalo da dobije i mladi dvadeset četvorogodišnji policajac, sa svega šest dana službe, koji je ubio teroristu.