Tokom posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Grčkoj, grupa demonstranata, koja se kretala ka američkoj ambasadi u Atini, sukobila se sa policijom, koja je upotrebila suzavac da ih rastera.

Kako prenose mediji, učesnici protesta zapalili su zastavu SAD.

Prethodno, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na trgu Sintagma, uzvikujući "Amerikanci, ubice naroda" u znak protesta protiv izmene odbrambenog sporazuma između dve zemlje, koji se odnosi na američke vojne baze u Grčkoj, prenosi Rojters.

Oni su nosili transparente s natpisima "Pompeo idi kući - Ne sporazumu Grčke i SAD".

Tokom posete Grčkoj, Pompeo je rekao da odnos dve zemlje nikada nije bio jači i poručio da je uveren da Grčka može da bude stub stabilnosti u regionu.

On je, međutim, istakao da je zabrinut zbog kineskih investicija u infrastrukturu Grčke.

Osvrnuo se i na spor Kipra i Turske zbog operacija bušenja u Sredozemnom moru, navodeći da postoje pravila u istraživanju energetskih izvora u Sredozemnom moru.

Pompeo je upozorio Tursku da ne sprovodi operacije bušenja koje su, kako je naveo, "nelegalne i neprihvatljive".

PROČITAJTE I: Tramp: Zabrana ulaska izbeglicama bez zdravstvenog osiguranja

"Jasno smo stavili do znanja da operacije u međunarodnim vodama određuje niz pravila. Rekli smo Turcima da je nelegalno bušenje neprihvatljivo i nastavićemo da preduzimamo diplomatske aktivnosti kako bismo obezbedili zakonite aktivnosti", rekao je Pompeo na brifingu za novinare dodajući da "nijedna zemlje ne može da drži Evropu kao taoca".

Napetosti između Kipra i Turske pojačale su se nakon što je Ankara poslala brod za bušenje u oblast, za koju je Nikozija već dala dozvolu italijanskim i francuskim kompanijama za energetiku.

Ranije danas, grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je SAD da iskoriste svoj uticaj kako bi ublažile tenzije u istočnom Sredozemlju.